Karta Mapa sveta
Shutterstock
Karta Mapa sveta

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Kroz istroriju padala su brojna carstva i države, nacije su nestajale ili se transformisale - a taj proces nije gotov. Politički analitičari objašnjavaju kako pojam nacije, odnosno države, nije trajan, a svakako ni večan. Iako su države najčešće nestajale tako da su bile osvojene i podeljene između njihovih neprijatelja, čini se kako će zemlje u budućnosti imati neke druge probleme koje će ih razjediniti, odnosno uništiti.

Od pretnji kao što su podizanje nivoa mora do kulturnih i etničkih podela unutar samog društva, pitanje je hoće li ovih 10 država preživeti u sadašnjem izdanju narednih 100 godina, piše Express.hr.

Holandija

Efekti klimatskih promena uzrokovani globalnim zagrevanjem deluju razorno na tropska ostrva, ali teško je zamisliti da one mogu da nanesu štetu evropskim državama. Većina teritorija ove države nalazi se ili na nivou mora ili tek jedan metar iznad. Upravo zbog te činjenice globalno zagrevanje je pitanje opstanka za Holandiju koja se već godinama bori s rastom nivoa mora podizanjem i proširivanjem nasipa.

Severna Koreja

Budući da se ova zemlja nalazi pod diktaturom dinastije Kim od 1940-ih, čini se kako je samo pitanje vremena da nezadovoljstvo unutar društva kulminira i eksplodira. Postoje razna govorkanja o pokušajima nekoliko vojnih pučeva koji se se tajili od medija. Brojni analitičari veruju kako će do urušenja sistema doći i zbog nezadovoljstva unutar samog političkog vrha (Kim Džong-un je već nekoliko puta sproveo čistke među svojim najbližim saradnicima i članovima porodice pokazujući da za nikog nema milosti). Dobre vesti za državu su svakako činjenica da nakon pada dinastije Kim, Južna Koreja je spremna da ulaže u popravak štete i ujedinjenje nacije.

Belgija

Iako je ova država dom Ujedinjenih naroda, sama Belgija možda neće biti tako ujedinjena za 100 godina. Ona je podeljena u sukobu etničkog pitanja podele na Flamance i Valonce. Budući da ne dele isti jezik i imaju brojne druge kulturološke raznolikosti, za očekivati je da Valonci uspeju u svojim nastojanjima da stvore neke vrste saveza s Francuskom ili da postignu nezavisnost, kao i Flamanaci koji to ne žele da dopuste već ciljaju na apsolutnu nezavisnost zajedničke države. Zbog rastućih napetosti, brojni analitičari nagađaju da će do podele zemlje doći već u sledećih 20-ak godina.

Maldivi

Za sve one koji ne veruju u koncept globalnog zagrevanja, Maldivi su stvaran primer na koji treba da se obrati pažnja. Ostrvo locirano između Indije i Afrike suočava se s opasnošću da potone. Pretnja je postala toliko velika da je bivši predsednik države razmatrao opciju kupovine zemlje u južnoj Aziji gde bi preselio stanovništvo ako nivo mora nastavi da se podiže. Prema projekcijama, Maldivi su prva zemlja koja će nestati zbog globalnog zagrevanja, a to bi se moglo dogoditi oko 2085. godine.

Ujedinjeno kraljevstvo

Budući da se radi o uniji različitih država u kojima postoje jake težnje za nezavisnost, moguće je da će raspad zateći i ovu svetsku silu. Škotska je imala neuspeli pokušaj da se osamostali 2014. Kako je Velika Britanija prošle godine odlučila da izađe iz Evropske unije i taj postupak nije jednako odobren iz svih delova države - i to će postati tačka razdora. Veruje se kako će zbog toga neke države izaći iz Ujedinjenog kraljevstva i kao nezavisne se pridružiti EU, a taj će proces biti razrešen u sledećih 20 godina.

Irak

U ratnom stanju od 2011. godine, ova je država pravi je primer svakodnevnog raspadanja. Nakon hvatanja i egzekucije Sadama Huseina koji je držao zemlju na okupu, stanovništvo je danas žestoko podeljeno. Rast popularnosti ISIS-a privukao je pažnju na ovu podelu pa je očito da se zemlja na jedvite jade veštački održava. Irak je podeljen na tri grupacije: Sunite, Kurde i Šiite, za koje je malo verovatno da će se ujediniti, pa se očekuje da će se zemlja raspasti na tri manje tvorevine u tom procesu.

Kiribati

Ostrvska država u središnjem delu Tihog okeana do 1979. bila je britanska kolonija, a čine je tri sasvim odvojene ostrvske skupine raspršene na velikom prostoru Tihog okeana - Gilbert, Feniks i Line. Kiribati se smatraju oličenjem tropskog raja, ali svako ko želi da vidi kako ovaj raj izgleda trebalo bi da požuri jer je more poplavilo već dva ostrva. Ukoliko nivo mora nastavi da raste, velik deo države bi mogao da ostane pod vodom, a ostatak više neće moći da pruža osnovne uslove za život. Predsednik države već je tražio pomoć od Novog Zelanda i Fidžija da počnu da prihvataju ljude s Kiribata kao stalne izbeglice.

Španija

Kad je ekonomska kriza pogodila Španiju 2008. godine načinjeno je toliko štete da je zemlju dovela na sam rub raspada - a još uvek se nije oporavila. Nezaposlenost je iznosila 24 odsto 2015. godine, a do danas nije ništa značajno bolja. Kao da to nije dovoljno, postoji i duboka podela među stanovništvom. Regija Katalonija planira da postane nezavisna, a ima veliku podršku javnosti. Na severu zemlje nalazi se baskijska regija sa svojim terorističkim ćelijama, koje pokušavaju da steknu nezavisnost. Ako se ekonomska kriza ne reši i ove regije nastave da dobijaju popularnost u borbi za nezavisnost, velike su šanse da Španija kakvu danas poznajemo uskoro neće postojati.

SAD

S obzirom na istroriju, činjenica je da je američko stanovništvo podeljeno s dubokim kulturalnim razlikama i političkim stavovima između severa i juga još od Građanskog rata. U 2012. svih 50 država je dobila na hiljade pisama svojih građana koji traže izdvajanje iz unije. Ako se ne dogodi nešto što će ujediniti zemlju i ako se i u budućnost budu događale stvari koje produbljuju razlike - poput dolaska Donalda Trampa na vlast, velike su šanse da će se SAD preoblikovati. Najverovatnije je da će se Aljaska i Teksas prvi odvojiti.

Kina

Iako je Kina ekonomski sve jača i ima jaku vojsku, to ne znači da je zaštićena od kolapsa u sledećih 100 godina. Kina ima i ogroman problem ekološkog zagađenja koji je godišnje odnese 250.000 života! Previđanja same kineske vlade otkrivaju da bi ta zemlja mogla da ostane bez pitke vode do 2030., a velike su šanse da država u sadašnjem obliku ne doživi 2050. godinu.

 

Komentari (1)

Dora

18.02.2018 15:32

Fali tu jos puno zemalja.Prva Srbija,ostace pusta ako nastavimo ovako da se iseljavamo,a i umiremo