Vladan Đorđević
Youtube /Print scren
Vladan Đorđević

Youtube /Print scren

Vladan Đorđević, Foto: Youtube /Print scren

Kao mladi "hećim" Đorđe Đorđević, Vladanov otac, dobio je plac izvan "šanca" u beogradskim ulicama te je napravio kuću u tadašnjoj Gospodskoj a današnoj Brankovoj ulici. Dete je dobilo ime Ipokrat (Hipokrat) ali mu je tadašnji dekan Liceja Đura Daničić, dok je studirao prava, rekao da zameni ime nekim sprskim umestom grčkim (otac mu je bio Srbin ali je poticao iz severne Grčke), te se tako "rodio" Vladan.

Kao stipendista države završio je studije medicine u Beču i specijalizirao hirurgiju. Ne samo završio i specijalizirao, već je bio najbolji student.

Mnogi misle da od vremena kada je on bio gradonačelnik Beograda kreće modernizacija prestonice; jer je uvedena elektrifikacija, ulice su nivelisane, kaldrmisane.

Stari Beograd

Youtube /Print scren

Stari Beograd, Foto: Youtube /Print scren

Forormirao je tim koji je putovao Evropom, od Budimpešte do Londona, "prepisujući" bukvalno sve stvari značajne za razvitak Beograda.

U međuvremenu mu je zabranjen povratak u Srbiju.

Vratio se 1906. kada je uhapšen bez ikakvog dokaza krivice zbog navodnog odavanja državnih tajni u knjizi "Kraj jedne dinastije".

Bio je reformator celokupnog zdravstvenog sistema Kraljevine Srbije i kao takav će se uvek pamtiti jer patriotizam je upravo to - ne samo reč, busanje u grudi,već znanje, rad, posvećenost, realnost, stvaranje i promena.