Smrt, pokojnik
Shutterstock
Smrt, pokojnik

Shutterstock

Smrt, pokojnik, Foto: Shutterstock


– Potrebno je samo malo snage da bi se slomilo – napominje pogrebnica Holi Vilijams podižući ruku pokojnika ispred sebe i nežno savijajući mu prste i lakat 

– Što je svežije telo, to mi je lakše da radim - dodaje ona.

Vilijams govori nežno i ima, sa obzirom na posao, veoma veselo raspoloženje. Ona je u dosadašnjem radu videla i radila na mrtvim telima još kao mala. Ima 28 godina i do sada je na njenom stolu ležalo barem 1.000 mrtvih tela. 

Ubrzo nakon što srce prestane da radi, ćelije ne dobijaju kiseonik, i toksini dovode do hemijskih reakcija unutar njih, te dolazi do degradacije ćelija. Ovo se najpre dešava u slezini i jetri, a potom i u svim ostalim organima i tkivima.

Ljudsko telo

Youtube/ National Geographic

Ljudsko telo, Foto: Youtube/ National Geographic

Oštećene krvne ćelije počinju da se izlivaju iz oštećenih krvnih sudova i smeštaju se u kapilarima i malim ranama što dovodi do promene boje kože.

Temperatura tela opada sve dok se ne svede na temperaturu okoline.
Nakon smrti, ćelije više nemaju energetski pokretač, te proteini ostaju "zaključani" na istom mestu. Tako telo ostaje ukočeno, pre svega kapci, vilica, vrat i udovi. To je razlog zbog kojeg neko ko umre sa otovrenim očima, ostaju mu tako.

Imuni sistem prestaje da radi, što dozvoljava mikrobima da se šire i razmnožavaju.
Pod uticajem hemijskih reakcija, pojavljuju se plikovi po telu i stvara se gasni pritisak koji nekada dovede do eksplozije stomaka.

Različite vrste larvi dovršavaju proces raspadanja, koje stvara veoma plodno zemljište na kojem se najčešće sade različite vrste bilja i cveća.

Pročitajte još: