SVET JE NA PRAGU REVOLUCIONARNOG OTRKIĆA Otrov pčela napada napada i uništava ćelije KARCINOMA?!

Otrov i jedinjenje melitin koje sadrži korišćeno je protiv dvije vrste karcinoma koje je inače teško lečiti

Čudesni lek za karcinom ne postoji
Karcinom, Foto: shutterstock

Otrov i jedinjenje melitin koje sadrži, korišćeno je protiv dve vrste karcinoma koje je inače teško lečiti. Naučnici navode da je ovo otkriće vrlo interesantno, ali da su potrebna dalja ispitivanja. Pčelinji otrov ima antikancerogena svojstva i kod drugih vrsta karcinoma poput melanoma.

- Utvrđeno je da su ekstrakti otrova pčela izuzetno moćni", rekla je Kiara Dafi, naučnica koja je vodila studiju Instituta za medicinska istraživanja Hari Perkins.

Testiran je otrov preko 300 medonosnih pčela i bumbara. Utvrđeno je da određena koncentracija otrova ubija ćelije raka u roku od sat, uz minimalnu štetu po ostale ćelije. Utvrđeno je, takođe, da se toksičnost otrova povećava pri promenjenim dozama.

Pčele ubadaju samo kada su uznemirene
Pčele  Foto: shutterstock

Iako postoje hiljade hemijskih jedinjenja koja se u laboratorijskim uslovima mogu boriti protiv ćelija karcinoma, naučnici kažu da je malo onih koji se mogu proizvesti i kao lek.

Melitin može ubiti čelije raka za manje od jednog sata probijanjem rupa na njihovoj spoljnoj membrani. Međutim, u roku od 20 minuta od primene, on takođe remeti prosleđivanje hemijskih poruka koje su ćeliji neophodne za rast.

Naučnici su otkrili da melitin to čini sprečavajući aktivaciju receptora za  rast u membrani ćelija.

- Ovo je neverovatno uzbudljivo zapažanje da melitin, glavna komponenta otrova pčela, može suzbiti rast smrtonosnih ćelija raka dojke, posebno karcinoma dojke", kazao je profesor Peter Klinken.

Povezane vesti

 • Korisnik: bata
  12/09/2020 - 10:37
  Mozda u ovome ima istine a s obzirom da sam pcelar znam sta nam sve daje to plemenito bice ali bih molio tog novinara koji je ovo napisao da sledeceg puta ubaci fotografiju pcele a ne ose.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi