Kefalonija
printskrin
Kefalonija

printskrin

Kefalonija, Foto: printskrin

Grupa arheologa naišla je na olupinu broda iz vremena Isusa Hrista u blizini obale ostrva Kefalonije. Nazvali su ga „Fiskardo“, u čast obližnje ribarske luke. Olupina je pronađena pomoću pretrage morskog dna putem sonarnih slika oko ostrva Kefalonije, izveštava „Džurnal of arheolodžikal sajens”. Ispostavilo se da je „Fiskardo“ jedna od četiri najveće olupine pronađene na Mediteranu i da datira iz ove ere.

Tim stručnjaka za morsku geologiju, podvodnu arheologiju, okeanografiju i praistoriju pregledao je ostatke kako bi utvrdio period u kojem su ga koristili, datirajući olupinu između 1. veka p. n. e. i 1. veka n. e.

​Brod je stajao na morskom dnu sa vrčevima za skladištenje vina, maslina i žita. Posude, poznate kao amfore, dobro su očuvane i na brodu ih je bilo oko 6.000 kada je brod potonuo. Brod je dugačak 34 metra i širok 13 metara. Još nije odlučeno hoće li ga podići sa dna okeana. „Pola je ukopano u sedimentu, pa imamo velika očekivanja da ćemo, ako počnemo da kopamo, u budućnosti naći deo ili ceo drveni trup“, kaže jedan od istraživača u timu.