Laboratorija
Shutterstock
Laboratorija

Shutterstock

Laboratorija, Foto: Shutterstock

Iz nepoznatog razloga, oni su otporni na bolesti poput Alchajmera, bolesti srca i raka. U nastojanju da oponašaju ovo prividno medicinsko čudo, naučnici su uspešno reprogramirali ćelije iz 114-godišnje žene, što je prvi put da je takav podvig uspeo u istoriji.

"Zašto supervekovni ljudi tako sporo stare?" kaže autor studije Evan I. Šnajder. "Sada smo spremni da na to pitanje odgovorimo na način na koji to niko ranije nije mogao."

Tim naučnika iz Sanford Burnham Prebis-a i privatne kompanije AgeX Therapeutics reprogramirali su krvne ćelije 114-godišnje žene, 43-godišnje osobe i osmogodišnjeg deteta sa progerijem, stanjem koje uzrokuje brzo starenje, u cilju razotkrivanja tajnovite mehanike koja stoji iza procesa starenja.

U svojoj studiji, Šnajderov tim je prvi stvorio vrstu matičnih ćelija opšte namene poznate kao pluripotentne matične ćelije (iPSC) iz ćelija krvi pre nego što ih je transformisao u specifičniju vrstu matičnih ćelija poznatih kao mezenhimske matične ćelije, koje pomažu u održavanju “strukturnih tkiva poput kostiju, hrskavice i masti”. Na njihovo prijatno iznenađenje, istraživači su otkrili da se ćelije sve transformišu jednako lako jedna u drugu.

Nadalje, otkrili su da su telomeri (zaštitne kapice DNK koji se smanjuju kako starimo) iz sva tri skupa ćelijskih uzoraka takođe resetovane, uključujući telomere supervekovnih koji su resetovani na nivoe koji su obično povezani sa mladima ili, čak, nadalje, do novorođenčeta, ako je biološki sat bio resetovan na prvi dan!

Međutim, istraživači priznaju da se resetovanje telomera dešavalo ređe među ćelijama supervekovnih nego kod ostalih.

Ipak, prevladavši ovu ključnu tehnološku prepreku, naučnici će sada preusmeriti svoje napore u otkrivanje tajni dugovečnosti dugovečnih upoređujući mišićne ćelije između različitih starosnih grupa kako bi otkrili gene ili molekularne procese koji bi mogli objasniti njihovu izdržljivost i održivost.

Farmaceutska industrija bi se zatim mogla koncentrisati na razvijanje lekova kako bi sprečila ove određene procese ili oponašala obrasce koje su ispoljavale ćelije dugovečnih.