SVET JE UZDRMAN! Otkriće na dnu Baltičkog mora promeniće ISTORIJU?! Naučnici i arheolozi proslavljaju! (VIDEO)

Iznenađujuće očuvan brod pronađen je na dnu Baltičkog mora. Arheolozi pretpostavljaju da je iz perioda renesanse.

Misteriozni brod na dnu Baltika
Misteriozni brod na dnu Baltika, Foto: Printscreen/Youtube

 

* Misteriozni brod je skoro potpuno očuvan u odnosu na slične primere

* Za metar je kraći od Kolumbove "Santa Marie"

* Datira iz doba Renesanse

- Kao da je potonuo juče, jarboli su na mestu, trupovi nedirnuti - navodi pomorski arheolog Rodrigo Paećo Ruiz iz pomorske kompanije MMT.

To što su delovi broda i delovi opreme ostali netaknuti, istraživači pripisuju hladnim, malo slanim i “negostoprimljivim” vodama Baltika.

Precizno poreklo broda još nije poznato. U vremenu iz kojeg, najverovatnije, potiče brod nije bilo popularno davanje imena brodovima te je označen kao “Nepoznati brod”, na švedskom “Okänt Skepp”.

Brod je dugačak oko 18 metara, metar manje od Kolumbove vodeće “Santa Marie”. “Okänt Skepp” je od velikog istorijskog značaja, jer je stariji i očuvaniji od drugih potonulih brodova u Baltičkom moru.

ŽENA U OKOVIMA ZVONILA KOMŠIJAMA U TRI IZA PONOĆI Niko nije otvarao, samo predali snimak. Policija otkrila jezivu pozadinu priče (VIDEO)

Naučnici MMT-a, zajedno sa arheolozima sa Univerziteta Južni Hempton iz Velike Britanije, produkcijom “Dip si” i Institutom za arheološka istraživanja Sodertonr Univerziteta, napravili su 3D model pronađenog broda.

Kako piše Sputnjik, olupinu je prvi put je otkrila Švedska pomorska uprava 2009. godine, prilikom sonarnog skeniranja mora. Međutim, poptuni značaj ove olupine je, slučajno, otkriven tek deceniju kasnije.

OVO ĆE SIGURNO UTICATI I NA VAS Ceo život je radio kao MRAV! Uštedeo 3 miliona dolara! Živeo skromno, sada ceo svet bruji o njemu zbog NEVEROVATNE odluke koju je doneo!

Naučnici su rasporedili vozila na daljinsko upravljanje na palubu broda “Stril Eksplorer” kako bi što detaljnije istražili olupinu. Arheolog Ruiz je brod opisao kao “najstariji brod u Baltiku” i kao “menjač igara” . Naglasio je da nikad ranije nije nađen brod sa jarbolima i sidrom u tom području.

Najveće pitanje je kako je brod uopšte završio na dnu jer nema štete koja bi mogla da izazove potonuće. Svakako, istraga koja sledi doneće nove detalje.

ISPOVEST MLADE KOJA JE NA SVADBI DOŽIVELA NAJVEĆE PONIŽENJE "Pogledao me je sa gađenjem, a onda je nestao! Ronila sam suze prve bračne noći..."

UDALA SE I POBEGLA IZ MEDIJA! Raskošnim glasom je osvojila sve! Danas izgleda potpuno drugačije i bavi se poslom iz snova koji će svi poželeti!

ČUDO U RUSIJI! Majka rodila BEBU kakva se rađa jednom u 625 miliona slučajeva! Lekari nisu verovali šta vide!

BONUS VIDEO: EKSKLUZIVNI SNIMAK! Predsednik Makron prolazi kroz centar Beograda

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi