Jeo kokice, pa umalo umro
Twitter.com
Jeo kokice, pa umalo umro, Foto: Twitter.com

Vatrogasac Adam Martin dobio je endokarditis – upalu unutrašnjeg sloja srca i srčanih zalistaka nakon što mu je ljuskica od kokice zapela među zubima i nikako nije uspevao da je izvadi, prenosi LADBible.com.

Uzrok infektivnog endokarditisa su bakterije, koje se mogu naći i u ustima, a koje putem krvotoka ulaze u organizam i mogu da oštete srce. Adam kaže da se seća kako je tri dana pomerao vilicu nastojeći da izvadi ljuskicu kokice. Pokušao je da izvuče hranu pomoću šrafova, poklopca olovke, komadima žice.

Otac troje dece mislio je da ima grip. Otišao je lekaru opšte prakse koji ga je poslao na rentgen i vađenje krvi. Vratio se kući na odmaranje, ali danima kasnije nije se osećao bolje. Primetio je i krvni ugrušak na nožnom prstu, kasnije dijagnostifikovan kao "Janeway lezija" – spoljni pokazatelj infektivnog endokarditisa. Tada se zaputio u bolnicu.

- Imao sam osećaj da nešto nije uredu. Spavao sam jako puno i osećao se veoma loše. Imao sam bolove u nogama. Primljen sam u bolnicu nekoliko dana na pretrage i bio sam već jako zabrinut.

Pokazalo se da je bol u nozi ugrušak infekcije, a uklanjanje je trajalo pet sati. Dali su mu lekove za infekciju, ali pretraga je otkrila da mu je srce teško oštećeno i da će mu biti potrebna operacija.

- Ne želim da bilo ko prođe ovo što sam ja. Sve se tako brzo dogodilo. Jezivo je kada pomislim da je sve to zbog kokica.

Na sreću, Adam se brzo oporavio. U oktobru 2019. je operisan, a sada je kod kuće sa suprugom i decom.