crkva, zvono, molitva, manastir
Profimedia
crkva, zvono, molitva, manastir

Profimedia

crkva, zvono, molitva, manastir, Foto: Profimedia

To je rezultat presude koju je doneo Opštinski sud u Karlovcu po tužbi Ante Šituma, koji je sa svojim sinom odlučio sudskim putem da stane na kraj zvonjavi crkve koja se u malom mestu na rubu Karlovačke županije oglašava svakih 15 minuta, i danju i noću.

PROČITAJ JOŠ:

Porodica Šituma živi u kući preko puta crkve, pa su tražili su zaštitu od buke. Sprovedena su i merenja, a sud je odlučio u njihovu korist.

Ako presuda postane punomoćna, crkva u kojoj je smeštena Župa sv. Antuna Padovanskog i Blažene Device Marije Kraljice mučenika više od 22 sata do 6 ujutro neće smjeti da se oglašava, prenosi Index.hr.

Advokat župe Anđelko Jureško najavio je da će se na presudu žaliti.

PREPORUČUJEMO:

"Protiv te presude ćemo uložiti žalbu jer postoje sumnje da nije u skladu sa zakonom. Naime, prema pozitivnim propisima Republike Hrvatske, zaštita od buke se ne primenjuje na verske objekte. Prvostepeni sud se pozvao na odluke Evropskog suda za ljudska prava, iako je u presudi sudija sam naglasio da se one ne odnose na ovakav slučaj, ali da će tu praksu Evropskog suda svejedno primijeniti", rekao je Jureško.