Kralj Tajlanda i njegova ljubavnica
printskrin youtube
Kralj Tajlanda i njegova ljubavnica

printskrin youtube

Kralj Tajlanda i njegova ljubavnica, Foto: printskrin youtube

Tajlandski kralj vratio je svojoj službenoj ljubavnici kraljevsku titulu i sve počasti, gotovo godinu dana nakon što ju je smenio i oduzeo joj sve privilegije, piše BBC.

Kralj Maha Vajiralongkorn oduzeo je Sinenat Vongvajirapakdi, koja je imala službenu titulu kraljevske partnerke, sve počasti jer se, navodno, zamerila kraljevskoj supruzi.

Palata je tada objasnila da je Sinenat kažnjena jer pokušala da se uzdigne na isti nivo na kom je kraljica. I to samo nekoliko meseci nakon što je dobila titulu.

Sinenat Vongvajirapakdi prva je ponela titulu kraljeve ljubavnice na Tajlandu još od 1921. godine. Kraljevska palata oduzela joj je titulu zbog nelojalnosti i spletkarenja protiv kraljice Suthide. Sinenat Vongvajirapakdi otada nije viđena u javnosti i nije poznato gde je bila i šta je radila poslednjih godinu dana.

Kraljeva poslednja odluka znači da ugled Sinenat Vongvajirapakdi nije narušen. Od sada će biti kao da joj nikada nisu oduzeti vojni činovi i kraljevska odlikovanja, objavio je Rojal Gazete.

Smatrate li da i kraljica Tajlanda može da ima službenog švalera kad već kralj ima ljubavnicu?

 

Sinenat Vongvajirapakdi je rođena 1985. godine i dolazi sa severa Tajlanda. Radila je kao medicinska sestra pre nego što je započela ljubavnu vezu s tada prestolonaslednikom Vajiralongkornom. Započela je vojnu obuku te postala pilot i pripadnica kraljevske garde. Početkom 2019. godine unapređena je u vojnog generala.

U julu prošle godine dobila je titulu službene kraljevske partnerke, nedugo nakon što je kralj oženio kraljicu Suthidu, svoju četvrtu suprugu.

U oktobru je iznenada Sinenat ostala bez svih titula i odličja, što je izazvalo lavinu reakcija i potaknulo špekulacije šta je moglo da prouzrokuje strmoglavi pad.

Pravi razlog pada i uspona Sineenat možda nikada neće biti razjašnjen, obzirom da tajnovitost kojom su obavijeni događaji u kraljevskoj porodici.

Zakoni na Tajlandu zabranjuju otvoreno pisanje o događajima na dvoru, odnosno kritikovanje monarhije, pa tako prestupnici mogu ići u zatvor.