hleb
Shutterstock
hleb

Shutterstock

hleb, Foto: Shutterstock

Prema najnovijem istraživanju FAO, danas više od 815 miliona ljudi pati od hronične pothranjenosti, a od toga 60% čine žene. Više od 150 milona dece mlađe od pet godina je pothranjeno, a preko 50 miliona smatra se neuhranjenim.

Trećina hrane koja se proizvede širom sveta se izgubi ili uzaludno potroši. Troškovi bačene hrane su oko 2,6 triliona dolara godišnje. 

Stalni porast broja gladnih od 2014. godine, zajedno sa porastom broja gojaznih, ukazuje na potrebu da se pojačaju aktivnosti usmerene na jačanje sistema proizvodnje hrane.

Hrana, ručak, fast fud, brza hrana, burger

Shutterstock, ilustracija

Hrana, ručak,burger, Foto: Shutterstock, ilustracija

Iako se sada proizvodi više nego dovoljno hrane da se nahrane svi, iz Organizacije za hranu i poljoprivredu smatraju da sistemi proizvodnje nisu uravnoteženi i da su glad, gojaznost, degradacija životne sredine, velika količina hrane koja se baca i nedostatak sigurnosti za radnike u prehrambenom lancu, samo neka od otvorenih pitanja.

Zbog toga smatraju da je u okviru razvoja i priprema planova zemalja za oporavak od posledica pandemije potrebno iskoristiti priliku za razvoj i usvajanje inovativnih rešenja za unapređenje sistema proizvodnje hrane na osnovu naučnih dokaza.

Državne institucije, privatni sektor i civilno društvo treba zajedno da rade na obezbeđivanju proizvodnje dovoljnih količina raznovrsne zdravstveno - bezbedne hrane u cilju održanja života na planeti Zemlji - dodaju iz Organizacije.

Stomak Pivski Gojaznost Debljina

Shutterstock

Gojaznost Debljina, Foto: Shutterstock

Gojaznost, povišen krvni pritisak, povišene vrednosti masnoća u krvi, šećerna bolest samo su neke od posledica nepravilne ishrane, dodaju u istraživanju, a hraniti se pravilno znači obezbediti telu sve potrebne hranljive i zaštitne materije za rad svih ćelija, ali i dobru zaštitu od infekcija.

Pročitajte još: