BOGATSTVO SA DNA MORA Objavljen video korala od 650 kvadrata!

Nacionalni park Mljet objavio je na svom Fejsbuk profilu jedan od retkih snimaka grebena busenastog kamenog korala na dnu Velikog jezera.

Greben, more
Greben, more, Foto: screenshoot/Facebook

Greben korala (Cladocora caespitosa) u Velikom jezeru se prostire na površini od 650 metara kvadratnih, na dubini između četiri i 18 metara, a autor videa Vedran Kunica rekao je splitskoj Slobodnoj Dalmaciji da je to jedna zanimljivost Nacionalnog parka Mljet, o kojem baš nema puno videosnimaka.

Inače, da su ti su korali manje veličine i ima ih u manjem broju, ima ih na primer u Malostonskom zalivu, ali isključivo na toj mikrolokaciji u Velikom jezeru.

Zbog snažnog strujanja nastaju izrazito veliki koralni grebeni koji svojom konfiguracijom i izgledom zapravo podsećaju na velike koralne grebene toplijih mora, toplih tropskih mora.

Kaže i da je bogatstvo riba na toj lokaciji neverovatno s ozbirom na to da je ribolov zabranjen.

Zbog toga se, objašnjava, riba odomaćila, mirna je, dopušta i bliži prilazak, što se jasno vidi i na video snimku. očito iz onog videa koji sam snimio.

Video sam dao Nacionalnom parku, oni su ga objavili, ima puno pregleda i to je zaista jedno bogatstvo koje je nevjerojatno i specifično, a prema informacijama koje sam dobio, takav koraljni greben nije zabilježen ni na Mediteranu - ističe Kunica.

Naučnik Valter Kožul iz Instituta za more i priobalje takođe kaže da je kameni koral endem Sredozemnog mora, a osim Mljeta, gde ga ima najviše, može se uglavnom naći oko srednjedalmatinskih ostrva i nešto malo u Istri, Limskom kanalu.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi