Biljka
Printscreen/YouTube
Biljka

Printscreen/YouTube

Biljka, Foto: Printscreen/YouTube

Kokedama u prevodu znači lošta od mahovine, a upravo to i pravimo - viseću lopticu od mahovine. Veoma je popularno napraviti kokedamu od krasule, jer ova biljka donosi novac.

Potrebno je nabaviti treset i humus, mahovinu, kanap i biljke. Humus i treset se pomešaju i doda malo vode kako bi se spojila u lepu loptu.

Onda izvadite iz saksije cveće koje planirate da koristite za kokedamu. Idealna je paprat, ali i većina ostalog sobnog cveća (poput krasule koje ima plitak koren) može da se iskoristi za ovaj zanimljiv aranžman.

Oslobodite biljku zemljom, ali ne uklanjajte sve oko korena i azite da ga ne oštetite. Loptu koju ste napravili polako polomite na pola i u sredinu nežno ubacite koren, pa ga potpuno zatvorite zemljom u obliku lopte.

Sledeći korak je najvažniji - oblaganje kokedame mahovinom. Možete je kupiti u cvećari, ali i nabaviti u parku ili šumi. Od trenutka kada uđe u dom mahovina mora da se zalie vodom. Naime, mahovini je neophodna vlažna okolina i zahvaljujući toj osobini će živeti u simbiozi sa cvećem koje okružuje.

Biljka

Printscreen/YouTube

Biljka, Foto: Printscreen/YouTube

Mahovina se izvadi iz vode, nežno ocedi, položi na sto sa zelenom stranom na dole, pa obloži oko lopte. Kanapom prvo vežite gornji deo, a onda i oko cele lopte. Kanap ne stežite previše, jer je cilj da drži loptu, a ne da se useca.

Kokedama može da visi, zato se i bira cveće sa manjim korenom, ali i da stoji u posudi na stolu.

Cveće novca

Za kokedamu se biraju biljke sa plićim korenom, a japansko cveće krasula koje donosi novac je idealno.