Nobelova nagrada
Printscreen
Nobelova nagrada

Printscreen

Nobelova nagrada, Foto: Printscreen

Alfred Nobel je bio švedski preduzetnik koji je izumeo dinamit što je dovelo do njegovog ogromnog bogaćenja jer je dinamit bio od velike koristi, u početku u probijanju tunela i izgradnji a kasnije i u ratovima. Što se dinamit više koristio, Nobelovo bogatstvo je sve više raslo. Međutim, zbog korištenja dinamita u negativne svrhe, Alfred Nobel je dobio nadimak Trgovac smrti.

Taj nadimak je veoma negativno uticao na Alfreda koji nije mogao izmeniti situaciju te je neko vreme razmišljao šta bi mogao učiniti kako bi se osećao bolje, i kako bi popravio svoju sliku u javnosti.

Godine 1895. on je napisao svoj testament. Deo novca je ostavio svojim rođacima , pošto nije imao decu a ostatak je trebao biti uplaćen u fond. Kamate koje bi se dobijale iz fonda bi trebale da budu uplaćene ljudima koji su u svakoj narednoj godini došli do najvažnijeg otkrića u četiri odabrane kategorije dok bi peta nagrada odlazila u ruke osobi koja je najviše učinila za mir u svetu- danas poznata kao Nobelova nagrada za mir.

Prve nagrade se dodeljene u Norveškoj i Švedskoj davne 1901. godine. Sto godina nakon toga u Švedskoj je otvoren i muzej.