Crna Gora, nevreme
Youtube printscreen
Crna Gora, nevreme

Youtube printscreen

Crna Gora, nevreme, Foto: Youtube printscreen

- Verovatnoća da nas 2020. pogodi El Ninjo iznosi oko 80 odsto, što je podatak koji nije za potcenjivanje - izjavio je Hans Joahim Šnelhuber sa Univerziteta Justus-Libig iz Gisena (Nemačka).

U saradnji s naučnicima Instituta za istraživanje posledica klimatskih promena u Potsdamu (PIK) i Univerziteta Bar-Ilan u Ramat Ganu, kod Tel Aviva, Šnelhuber je razvio algoritam, koji, kako tvrdi, veoma pouzdano izračunava verovatnoću od ovog klimatskog fenomena.

El Ninjo već 150 godina u razmacima od dve do sedam godina uzrokuje promenu uobičajene vremenske situacije, a nastaje kada oslabe vetrovi koji obično duvaju duž ekvatora na Pacifiku sa istoka ka zapadu. Oni potiskuju vodu u tom smeru i na taj način topla površinska voda dospeva u region oko Indonezije. Istovremeno, u okolini Južne Amerike hladna voda iz dubine okeana potiskuje se na površinu.

PROČITAJ JOŠ:

Kada pasati utihnu, tople vodene mase iz Istočne Azije vraćaju se nazad. Ogromne količine tople vode kreću se Pacifikom i izbijaju na površinu u Južnoj Americi, gde voda otpušta toplotu u vazduh.

Dramatične posledice

El Ninjo iz 1997/98. bio je tako žestok da je među naučnicima poznat kao "Čudovište". Poremetio je vremenske prilike širom sveta, ali i regionalne ekosisteme, odneo oko 23.000 života i prouzrokovao štetu u procenjenoj vrednosti od 33 milijarde dolara.

Još žešći je bio El Ninjo 2015/16 godine. Voda Tihog okeana zagrejala se još više i na većoj površini, pri čemu su najviše zabeležene vrednosti bile i do tri stepena Celzijusa iznad uobičajenih.

Nevreme u Hrvatskoj

facebook.com

Nevreme u Hrvatskoj, Foto: facebook.com

- Temperaturne anomalije u zimu 2015/16 bile su izraženije nego 1982/83. i 1997/98 - konstatovali su tada meteorolozi.

Taj klimatski fenomen uticao je na ceo svet: suše u Centralnoj Americi, na severoistoku i jugu Afrike, u jugoistočnoj Aziji i na jugozapadnim pacifičkim ostrvima. U Indoneziji su divljali požari, dok su se jug Sjedinjenih Država i jug Južne Amerike borili s teškim poplavama. Ukoliko se prognoze meteorologa obistine, sve to nam preti i sledeće godine.

El Ninjo doprinosi širenju zaraze

Prema rezultatima studije objavljene u časopisu "Nature" ove godine, klimatski fenomen 2015/16. doprineo je širenju zaraza, kao što su Hanta i Zika virus, kolera, kuga, groznica doline Rift i Čikungunja groznica. Najugroženije su bile jugoistočna Azija, Tanzanija, Brazil i zapadni deo SAD.

kiša, nevreme

Tanjug

kiša, nevreme, Foto: Tanjug

Bez uticaja na Balkan

Iako se govorilo o tome da El Ninjo menja klimu i na Balkanskom poluostrvu, kao i da nam donosi ledenu zimu i vrelo leto, prema rečima meteorologa Đorđa Đurića, ovaj fenomen nema značajan uticaj na naše predele.

- El Ninjo prvenstveno utiče na vreme u Americi i Aziji, odnosno u oblasti Pacifika, na Srbiju i Balkansko poluostvrvo ima baš minimalan uticaj. Ovaj fenomen javlja se najčešće u vreme Božića, pa je još uvek rano govoriti o njegovoj skorijoj pojavi - kaže meteorolog Đurić.

Prema trenutnim prognozama vremena, ova zima neće biti ništa drugačija od onih uobičajenih, karakterističnih za naše područje.

- Sadašnje prognoze ukazuju na to da nas očekuje prosečna zima, ali to ne znači da neće biti i prodora hladne vazdušne mase. Što se tiče padavina u toku zime, još uvek je rano za neku precizniju prognozu - zaključio je Đurić.

BONUS VIDEO: