Električni automobil
printscreen/youtube
Električni automobil

printscreen/youtube

Električni automobil, Foto: printscreen/youtube

Električni automobil „Tesla“ može da bude ukraden za 90 sekundi zbog bezbednosnog propusta, otkrio je belgijski istraživač.

„Model iks“ američkog proizvođača veoma je ranjiv, budući da njegov sistem za ulazak bez ključa lako može da bude „provaljen“. Hakeri mogu da promene kod daljinskog upravljača preko blututa, i to sa udaljenosti od pet metara, ako znaju VIN broj automobila, koji se lako može uočiti spolja, i tako bez većih poteškoća ukradu automobil, navodi Lenert Vouters, istraživač sa belgijskog Univerziteta Leuven.

Kako dodaje, za ovakvo digitalno „obijanje“ automobila potrebno je samo 90 sekundi i ne preveliko znanje, niti veština krađe automobila, prenosi „Vajerd“.

Vouters kaže da je za ovakvu krađu potrebna oprema koja košta manje od 300 dolara, staje u ranac i kontroliše se preko mobilnog telefona.

Kada lopov uđe u automobil, tu je i druga greška koja omogućava njegovo startovanje. Za manje od minut može da upari lažni daljinski sa automobilom i tako ga pokrene.

Belgijski istraživač navodi kako je upozorio kompaniju „Tesla“ na ove propuste još u avgustu. Odgovoreno mu je da „Tesla“ sprema ažuriranje softvera kojim će ove greške biti uklonjene.

Pročitajte još: