Genijalna ideja zrenjaninskih bibiotekara
Gradska biblioteka Žarko Zrenjan
Genijalna ideja zrenjaninskih bibiotekara

Gradska biblioteka Žarko Zrenjan

Genijalna ideja zrenjaninskih bibiotekara, Foto: Gradska biblioteka Žarko Zrenjan

Gradska biblioteka „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina sve je osim klasične biblioteke, i to u najboljem mogućem smislu! To su pokazali i jedinstvenom akcijom za vraćanje pozajmljenih knjiga, osmišljenom tako da pomogne onima koje je sramota...

Gradska biblioteka „Žarko Zrenjanin“ razlikuje se od klasičnih i po svom Fejsbuk profilu, na kojem je osvanula akcija s apelom članovima da vrate knjige.

„Znate onaj osećaj kad odugovlačite da vratite knjigu koju ste odavno pozajmili? Odjednom se pred vama nekako pojavila i vidite da je iz biblioteke... Onda Vam je nelagodno i nekako bezveze, pa odlažete dan kada ćete je konačno vratiti. E, nema potrebe da bude tako! Rešili smo da svima bude prijatnije - i vama i nama. Dovoljno je da knjige koje ste odavno pozajmili samo ubacite u kutiju i - etogac! Revizija fonda je u toku, zaista je neophodno da se odazovete našem pozivu! Hvala vam!“

NESTAO PAS U JAKOVU Nema rep, odaziva se na ime Benson, ako ga vidite OBAVEZNO KONTAKTIRAJTE na jedan od priloženih brojeva

Ova objava na Fejsbuku, iz fotografiju kutije koja stoji u holu biblioteke, a na kojoj piše da za vraćanje davno pozajmljenih knjiga nije potrebna članska karta, brzo je postala hit na toj društvenoj mreži. I ne samo u Zrenjaninu.

O tome kako je do ideje došlo, ali i šta još rade u ovoj biblioteci, za „Alo!“ priča P.R. biblioteke Jelena Đorđević Perc.

Gradska biblioteka Žarko Zrenjanin u Zrenjaninu

Gradska biblioteka „Žarko Zrenja

Zrenjaninska biblioteka je po mnogo čemu atipična, Foto: Gradska biblioteka „Žarko Zrenja

- Na ideju smo došli iz tehničkih razloga, pošto po zakonu na svakih deset godina moramo da radimo reviziju knjižnog fonda. Članarina u našoj biblioteci je 500 dinara godišnje i već godinama ne naplaćujemo kazne onima koji kasne s vraćanjem knjiga, pa su se naši sugrađani malo opustili... Da im ne bi bilo nelagodno kada budu vraćali knjige, odlučili smo da postavimo kutiju u koju će ih staviti. Već prvog dana kutija je bila do pola puna – kaže Jelena Đorđević Perc za „Alo!“.

Jedna članska karta za celu porodicu

Godišnja članarina u biblioteci iznosi 500 dinara, a važi za celu porodicu.

- Svesni smo da ljudi nemaju para, pa jedna kartica važi za celu porodicu. Dovoljno je da, recimo, dete ima člansku kartu, pa i drugi članovi porodice mogu da posuđuju knjige iz cele biblioteke - kaže Jelena Đorđević Perc.

Kako objašnjava, ovo rešenje je prijatnije za dužnike, koji neće morati da crvene, a samim time i za biblioteku, koja će doći do svojih knjiga.

- Ovako je prijatnije, neće da ih grize savest, a inače baš zbog nelagode neki godinama ne vraćaju knjige, kada shvate da su ih zaboravili - dodaje naša sagovornica.

STRAVIČNO PROROČANSTVO BABA VANGE! Stupićemo u kontakt sa NEZAMISLIVIM UŽASOM! ČOVEČANSTVO ĆE NAPASTI NOVA BOLEST! Živećemo u svemiru, naša rasa će mutirati, a evo kada će biti SMAK SVETA!

Akcija anonimnog vraćanja davno pozajmljenih kniga trajaće najmanje dve nedelje.

Inače, Gradska biblioteka „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina ima oko 9.000 članova, i ne samo zbog ove akcije definitivno ne spada u red klasičnih. Dokaz tome su brojne humanitarne akcije i radionice za decu koje organizuju i u kojima učestvuju.

- Imali smo akciju prikupljanja knjiga za decu korisnike narodne kuhinje, u kojoj smo sakupili 700 knjiga. Sada imamo i drugu kutiju, u koju građani mogu da ostave knjige koje žele da poklone. Prošle godine smo imali 188 programa, od čega 60 radionica za decu. Sarađujemo i sa NURDOR-om, aktivni smo u akcijama pomoći deci za lečenje od najtežih bolesti - zaključuje Jelena Đorđević Perc, P. R. jedne potpuno drugačije biblioteke.

"VREME VIŠE NIJE NA NAŠOJ STRANI" Planiraju da ponovo zalede Arktik u očajničkom pokušaju da spasu PLANETU! Klimatske promene zadaju svoj poslednji udarac!