Kazanova
Youtube /Print scren
Kazanova

Youtube /Print scren

Kazanova, Foto: Youtube /Print scren

Kao dete bio je vrlo slab, ali inteligentan, Kazanova se kasnije u Padovi školovao za sveštenika, što je u to vreme bila ulaznica u visoke društvene krugove. Ali sklon piću, prilikom propovedi pada s propovedaonice. Nov, i daleko veći skandal je izazvao je kada je sa jednom mladom damom uhvćen u toku oralnog sek*a.

Veoma čudne naravi, nije dozvoljavao da ga ljudi isevaju ili uvrede. Često je govorio o časti, bio spreman da zbog nje ide i na dvoboj, ali se to nikako nije uklapalo sa njegovim postupcima i zavođenju udatih žena. 

Kazanova

Youtube /Print scren

Kazanova, Foto: Youtube /Print scren

Sve ove ljubavne afere nisu mogle proći tek tako, čak ni u Italiji koja jeste imala nešto blaži pogled na ovakve vrste ispada. Venecijanske vlasti su ga pratile, smatrale ga smetnjom i želele da ga liše slobode. Tako je 26. jula 1755. godine uhvaćen, izrečena mu je kazna od pet godina zatvora zbog protivverskog ponašanja i uvrede morala.

Kazanova

Youtube /Print scren

Kazanova, Foto: Youtube /Print scren

Zbog svog načina života nije imao problema samo sa zakonom. Još u adolescenciji je dobio prvu veneričnu bolest, a izgleda da se do kraja života borio sa sifilisom. Pokušavao je lečenje živom jer se plašio hirurškog noža, ali to nije dovelo do rezultata.

Redovnih prihoda nikada nije imao, ali skupocene odeće, života u luksuzu i bogatog društva, žena, kocke, nije mu manjkalo. Prokockao je čitavo bogatstvo, ali mnogo i zaradio.

Zarađivao je od usluga koje je obavljao za francuske vlasti kao tajni agent, a veću prevaru ostvario je nad gospođom D'urfé, kojoj je uzeo 1.000.000 franaka za oko tri godine. Ova 50-godišnjakinja je želela da se podmladi a Kazanova joj je uredno naplaćivao "tretmane" tokom godina.

Sa 52 godine ponudio je svoje usluge donedavnim progoniteljima - Veneciji. I za njih je radio kao špijun jer su mu zbog velike slave, mnoga vrata bila otvorena.Nezgodne naravi, ubrzo upada u svađu sa plemićem Grimanijem i piše tekst o plemstvu, nakon kog izbija žestok skandal. Nakon toga zauvek napušta Veneciju.

Na dvoru u Beču, gde je našao utočište, napisao je 12 knjiga pod naslovom "Istorija mog života". Danas je to jedna od najvećih autobiografija svih vremena.

Pročitajte još: