Voda
Shutterstock/ Igor Pushkarev
Voda

Shutterstock/ Igor Pushkarev

Voda, Foto: Shutterstock/ Igor Pushkarev


U novijim istraživanjima, naučnici su se fokusirali na svojstva vodonikovih veza kao moguće rešenje jedne od najstarije misterije u fizici. I dok neki pokušavaju, neki naučnici tvrde da takozvani Mpemba efekat uopšte ne postoji, prenosi Nacionalna geografija.

Mpemba efekt većem broju ljudi je postao poznat u vreme Fransisa Bejkona i Renea Dekarta, a najviše se pričalo o njemu kada je 1960. godine ovaj fenomen otkrio dečak iz Tanzanije dok je pravio sladoled.

Međutim, jednog dana je bio nestrpljiv i stavio je u zamrzivač vruće mleko. Na iznenađenje svih prisutnih, njegov sladoled je prvi bio gotov. To ga je inspirisalo da zajedno sa svojim profesorom fizike, 1960. godine, objavi rad na ovu temu.

SLADOLED, POSLASTICA, DOMAĆI SLADOLED

Shutterstock, ilustracija

DOMAĆI SLADOLED, Foto: Shutterstock, ilustracija

Kraljevstvo društvo hemičara je čak, 2012. godine, raspisalo konkurs, kako bi neko od naučnika širom sveta pokušao da objasni ovaj slučaj.

Na konkurs je pristiglo je 22 hiljade radova iz celog sveta, ali nijedan nije pružio celovito objašnjenje.

Najčešća hipoteza jeste da vruća voda isparava i brže gubi masu. Ali pokušaj da to dokažu, stavljajući vruću vodu na zatvorena mesta gde nema isparenja, je bio bezuspešan.

Druga hipoteza je da voda razvija konveksnu struju i da se temperatura niveliše dok se hladi.

Voda se odmah pretvori u led

Printscreen: Youtube

Voda se odmah pretvori u led, Foto: Printscreen: Youtube

Brzo ohlađena čaša vruće vode će imati veću temperaturnu razliku, i gubiće toplotu brže s površine, dok će čaša hladne vode imati manju temperaturnu razliku i time manju konvekciju koja bi ubrzala proces.

Istraživači sa Sautern Metodist Univerziteta u Dalasu i Nanjing Univerziteta iz Kine smatraju da znaju rešenje – čudne veze između atoma vodonika i kiseonika u molekulima vode mogu biti ključ rešenja zagonetke. Simulacije klastera molekula vode pokazuju jačinu veza vodonika koja zavisi od događaja u susednim molekulima vode.

Kad se voda greje, slabije veze se prekidaju, a grupe molekula se formiraju u strukture koje mogu da se preoblikuju u kristalne strukture leda kao početne tačke leđenja. Da bi se hladna voda na ovaj način preoblikovala najpre se slabe veze među vodonikovim atomima moraju prekinuti.

voda

Shutterstock

voda, Foto: Shutterstock

Dakle, u vrućoj je vodi veći udeo jakih veza između vodonikovih atoma nego u hladnoj vodi, i zato se slabe veze lome kako temperatura raste.

Naučni rad sa Imperial Koledža u Londonu je u središte stavio vreme potrebno toploj i hladnoj vodi da dosegnu tačku smrzavanja (0 stepeni Celzijusa). Jedan od istraživača s projekta, Henri Buridž, tvrdi da kako god da postave eksperiment ne pronalaze Mpemba efekt.

Pročitajte još: