pomfrit
Alo.rs/V.Đ.
pomfrit

Alo.rs/V.Đ.

Foto: Alo.rs/V.Đ.

Prženi krpmpirići nisu deo zdrave ishrane i zdravog načina života, ali naučnici su otkrili dobre strane ove brze hrane. Upravo prženi krumpirići izvrsna hrana za podizanje raspoloženja, tvrdi Majk Grin, stručnjak za psihologiju vezanu sa hranom na Univerzitetu Aston u Birmingemu.

Volite li pomfrit?

 

Doktor Grin sproveo je istraživanje na 60 žena i muškaraca, dajući im da se konzumiraju pržene krompiriće nakon tragičnog filma o uništavanju Hirošime atomskom bombom 1945. godine.

Svi ispitanici su ispunili upitnik o tome kakvo im je raspoloženje, i to pre gledanja filma i nakon čitanja časopisa uz konzumiranje pomfrita.

Da li Vam je pomfrit nekada izgoreo?

 

- Psihološki podaci pokazali su da su se ispitanici koji su se pre osećali loše, nakon pojedenih krompirićaa osećali bolje, a prženi krompirići odagnali su loše raspoloženje nakon samo 20 minuta - saopštio je rukovodilac studije.

Naučnici smatraju da ova nezdrava hrana ima takav učinak zbog ugljenih hidrata koje sadrži, a oni mogu popraviti raspoloženje. Razlog može biti i u tome što svojim mirisom i ukusom pomfrit podseća ljude na detinjstvo.

Pročitajte: