Italija
EPA
Italija

EPA

Italija, Foto: EPA

Povod je bilo istraživanje Instituta za međunarodnu politiku, čije rezultate prenosi dnevni list “Il Fato Kotidijano”, u kome autor Mateo Vila tvrdi da bi "stavljanjem starijih u karantin, smrtnost od kovida-19 bila smanjenna na 0,7 odsto ili deset puta manja od sadašnjeg stanja”.

Prema statističkim podacima, od ukupno 37.000 umlih od kovida-19 u Italiji, 409 osoba je imalo manje od 50 godina, a samo 19 su bili mlađi od 30 godina.

Da li poštujete mere protiv korone?

 

Ne radi se o zvaničnom predlogu ni jedne javne institucije, pa ipak hipoteza je izazvala buru reagovanja upravo onih koje bi da “zatvore u kuće”, piše list.

Jedna vrsta prisilne izolacije samo za osobe starije od 70 godina već je bila razmatrana u Italjiji u martu, na vrhuncu pandemije, ali je odbačena iz više razloga.

Pre svega, Italija je zemlja starih ljudi, onih koji imaju više od 60 godina je 17 miliona, a 3.700.000 živi s porodicama, pa bi njihova eventualna “zaštita segregacijom” bila praktično nemoguća.

Karantin samo za starije osobe imao bi po njih dramatične posledice, tvrdi gerijatar Marko Trabuki.

“Naučni podaci iz prolećnog karantina nam pokazuju da je totalno zatvaranje imalo dramatične posledice po starije osobe. Patili su od depresije, odbijali hranu, generalno je zabeleženo pogoršanje njihovog psihofizičkog zdravlja, imali su probleme sa spavanjem, gubitak težine. Tu ideju treba vratiti autoru”, kategoričan je gerijatar čije reći prenosi list “Il Fato Kotidijano”.

U medijima i emisijama koje dozvoljavaju učešće građana masovno su protestovali stariji ljudi protiv ovakve ideje, a krivicu za širenje kovida-19, pripisivali su mladima.

Kao što je u veoma slušanom radio programmu Radio Rai 3, rekla jedna slušateljica: ”Mladi su ti koji ne poštuju mere zaštite, nikada nisu prestali da se skupljaju, druže, da slave, a svi smo videli kako su ''movide'', noćno okupljanje pred barovima, prepune mladih koji ne drže ni do distance niti su zaštičeni maskama”