Ljubičasta
printskrin youtube
Ljubičasta

printskrin youtube

Ljubičasta, Foto: printskrin youtube

Odgovor je jednostavan – ljubičasta je bila previše skupa do 1800. godine. Shodno tome, često je bila povezivana sa vlašću, moći i bogatstvom. Čak je kraljica Elizabeta Prva zabranila svima, osim bliskim članovima kraljevske porodice, da nose ovu boju.

LJubičasta je bila izuzetno cenjena zbog toga što je bila retka. Originalna ljubičasta je dobijana je od malog morskog puža koji se jedino mogao naći na području današnjeg Libana.

I ne samo da je bilo teško doći do boje, nego je bilo potrebno oko 10000 morskih puževa ne bi li se napravio jedan gram ljubičaste. Iz tog razloga, samo su bogataši i kraljevske porodice mogle da priušte sebi ovu stvari u ljubičastoj boji.

Takođe, ljubičasta je neretko predstavljala duhovnost i svetost jer su drevni vladaoci koji su je nosili bili smatrani za božanstva ili Božije izaslanike na zemlji.

Međutim, ponekad je ova boja bila skupa čak i za one najbogatije. Romanski vladalac Aurelijan, koji je vladao u 3. veku, nije dozvoljavao svojoj ženi da kupuje šalove i ogrtače bojene ljubičastom bojom jer ga je to zadovoljstvo koštalo tri puta njegove težine u zlatu!

Po nekim računicama, 350 g ljubičaste boje koštalo je kao tri gomile zlata, što bi danas bilo približno cifri od 56.000 dolara.

Dostupnost ljubičaste počela je oko 1856. godine, kada je osamnaestogodišnji engleski hemičar Vilijam Henri Pirkin slučajno napravio sintetičku ljubičastu boju dok je pokušavao da napravi lek za malariju.

Od tog trenutka je krenula masovna proizvodnja ljubičaste tkanine i oni kraljevske krvi više nisu vrednovali ovu boju. Iz tog razloga, danas se može naći na nekim od zastava nastalih tek nakon 1900. godine.

Pročitajte: