kafa
Alo.rs/V.Đ.
kafa

Alo.rs/V.Đ.

kafa, Foto: Alo.rs/V.Đ.

Ako ste od onih osoba koje unapred ne prihvataju kritiku, pa odbijaju čak i da je saslušaju, znači da lišavate sebe mogućnosti da neke stvari zaista promenite nabolje, napredujete u životu, ostvarite dobar partnerski odnos, izgradite snažno prijateljstvo ili postignete zdravu klimu na poslu.

Stručnjaci kažu da time što otežavate drugima da vam kažu šta misle, dovodite ih u poziciju da počnu da vas izbegavaju, jer se ne osećaju dobro u vašem prisustvu.

Naravno, izgovorenu kritiku ne treba da uzmete kao nešto čemu slepo morate da se pokorite, pa da time sasvim skrenete sa svog puta, već je suština da o upućenim sugestijama malo razmislite, u tišini i samoći. Iz njih uvek nešto korisno može da se izvuče, pogotovo kada je reč o partnerskim odnosima na kojima nikada nije naodmet da se radi.

Kit Ferazi, autor knjige "Ko vam čuva leđa" kaže da nijednoj informaciji ne treba davati preterani značaj, već ih samo koristiti kao putokaz ka ličnom napretku. Isto važi i ako ste vi taj koji nekog želi da konstruktivno iskritikuje, ali ne zna kako tačno da se postavi, da ne bi izazvao gnev ili pokrenuo suze druge strane.

- Pravilo broj jedan je da to činite tako da se osoba ne oseća ugroženo. Morate da joj omogućite da shvati da vam je stalo do njenog uspeha i onda kada za nju izražavate zabrinutost - poručuje Ferazi.

Pročitajte: