RAZBIJAMO MITOVE O HRANI Neke stvari u koje verujemo jednostavno nemaju veze sa istinom

Zdrav život i zdrava ishrana su ideje koje su sve više zastupljene u društvu. Veliki broj informacija dolazi do nas, u neke bezuslovno verujemo a nismo ni svesni koliko smo u zabludi. Ovo su samo neki od takvih primera.

Zdravlje hrana srce jabuka luk grožđe
Zdravlje hrana srce jabuka luk grožđe, Foto: Shutterstock

Vitamin C će vas zaštititi od prehlade

Ovo je stari i uporan mit, ali nažalost ne postoji ni jedna studija koja može da ga potvrdi. Vitamin C je neophodan da bismo održavali telo zdravim, ali prekomerne količine vas neće odbraniti od virusa. 

Da li se zdravo hranite?

Ukupan broj glasova: 29

  • Da, naravno: 14% (4)
  • Zavisi, uglavnom da: 59% (17)
  • Ne , ne obraćam pažnju šta jedem: 28% (8)

Jaja su izvor lošeg holesterola

Netačno. Nivo holesterola u telu je povezan sa zasićenim i trans mastima. Jaja imaju samo 1.5 grama masti po komadu i 0 grama trans masti. 

Unosite manje ugljenih hidrata da biste bili zdraviji (mršaviji)

Postoje mnoge dijete, ili načini ishrane koje se zasnivaju na ovoj pretpostavci poput LCHF (low carb high fat) ili proteinske dijete poput Atkinsove, ali sa druge strane postoji i dijeta 80-10-10 koja propagira 80% čistog voća i povrća, 10% proteina i 10% masti koja takođe odgaja zdrave i vitke sledbenike. Suština je da ne postoji univerzalna dijeta koja odgovara svima. Postoje mnogi pravci koji daju rezultate. Unosite manje prerađenih ugljenih hidrata i na dobrom ste putu da smršate ali za ozbiljnije poduhvate obratite se nutricionisti.

Sok od brusnice leči urinarne infekcije

Sok od brusnice je pomoćno sredstvo u borbi protiv ešerihije koli, ali sam za sebe ne može da postigne dovoljnu koncentraciju da nas izleči bez korišćenja antibiotika.

Papričice Ljute papričice paprike paprika ljuta
Papričice Ljute papričice paprike paprika ljuta, Foto: Shutterstock

Začinjena hrana može da izazove čir na želucu

Začinjena hrana može da isprovocira želudac koji već ima čir. Ali čir je oduvek izazivala zapravo heliko bakterija. Moguće je i da ste alergični na neki od sastojaka karija ili imate želudačni refluks, ali vam začinjena hrana sama po sebi, neće izazvati čir.

Živa hrana je zdravija od kuvane ili kuvana hrana je zdravija od žive

Obe strane novčića su uslovne. Postoje namirnice koje su zdravije nakon kratkog kuvanja, postoje namirnice koje su zdravije žive. Šargarepa i paradajz su primeri namirnica koje nam daju više zdravih sastojaka pravilno kuvane. Za koju god opciju da se odlučite ne budite sasvim isključivi.

8 čaša vode na dan je univerzalna brojka

Ne postoji univerzalna količina vode koja nam je potrebna da bismo bili savršeno hidrirani. Za nekoga je to 8 čaša, za nekoga 10. Trenutna optimalna formula je vaša težina u lbs prevedena u unce podeljena sa 2. Npr. Ukoliko imate 59 kila, vaša težina u lbs je 130. Podelimo li to sa 2 dobijamo 75 unci, što je otprilike 2.2 litra vode po danu. Pametnije je da obratite pažnju na boju urina i sveukupni osećaj organizma, nemojte se nalivati vodom bez potrebe. 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi