JEDNA OD NAJSTARIJIH KUĆA U BEOGRADU Nekada kuća Cvetka Rajovića, danas je Pedagoški muzej: Zgrada koja je promenila istorijski tok i živote građana Srbije

Možda svakodnevno prolazite a ne znate zanimljivi istorijat ove kuće koja je opstala i postala značajan muzej za naš narod.

Pedagoški muzej
Pedagoški muzej, Foto: Youtube /Print scren

Kuća Cvetka Rajovića u Uzun Mirkovoj ulici je sagrađena 1836.godine. Nju je projektovao Franc Janke koji je na službu kod kneza Miloša u Beograd došao 1835. godine. Gospodin Rajović ga je i preporučuo za to mesto.

Cvetko Rajović je bio upravnik varoši Beogradske a kasnije i ministar u vladi velikog kneza. Kada je za 4000 dukata država otkupila kuću, u nju je useljeno englesko poslanstvo sa prvim britanskim konzulom kod nas - pukovnikom Dž.L.Hodžesom.

On je činio sve da vlast kneza Miloša ne padne pod ruski uticaj. Tako je pukovnik organizovao u ovoj kući prvi diplomatski bal i doneo uticaj Evrope u Beograd. Knez Miloš i kneginja Milica su bili prisutni na balu, kao i Jevrem Obrenović.

Englesko poslanstvo se iselilo 1862. godine te je zgrada poslužila beogradskoj žandarmeriji a pet godina kasnije se "pretvorila" u Realku - srednjeobrazovnu ustanovu sa šest razreda. Od 1898. do 1905. u ovoj zgradi je bila Prva muška gimnazija.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi