Mesec
Tanjug
Mesec

Tanjug

Mesec, Foto: Tanjug

"Pregledali smo sve karte Meseca do kojih smo došli, i otkrili da nema previše mesta koja imaju nama potrebne resurse, a ona koja ih imaju vrlo su mala. To otvara prostor za sukob oko određenih resursa", dodaje.

Mesec apolo

Youtube /Print scren

Mesec apolo, Foto: Youtube /Print scren

SAD su insistirale na klauzuli koja dozvoljava komercijalnim kompanijama eksploataciju Svemira sve dok su pod stalnim nadzorom. Rusija, s druge strane, ima suprotan stav - smatra da bi eksploatacija trebalo da bude ograničena isključivo na vlade zemalja članica.

Ipak, za 2020. godinu najavljeni su i potpisani takozvani "Artemis dogovori", koji postavljaju set dogovorenih pravila koja od zemalja koje sarađuju sa SAD na povratku na Mesec zahtevaju nekoliko stvari.

Rukovanje Trampa i Makrona

AP/Markus Schreiber

Rukovanje Trampa i Makrona, Foto: AP/Markus Schreiber

To uključuje transparentnost, isključivo korišćenje svemira u mirnodopske svrhe, kao i garancije za saradnju oko spašavanja bilo kojih astronauta koji se nađu u opasnosti tokom misije. Međutim, ni Artemis dogovori ne štite svemirska tela od eksploatisanja od strane privatnih kompanija, prenosi Independent.

"Najveći problem je što svi ciljaju na ista područja i iste resurse, od država do privatnih kompanija. Reč je o ograničenim mestima i resursima. Nemamo još jedan Mesec na koji bismo se preselili. To je sve što imamo", kaže Alana Krolikovski, sa Univerziteta Misuri.

Pročitajte još: