Mama iz "Toma i Džerija"
Youtube printscreen
Mama iz

Youtube printscreen

Mama iz "Toma i Džerija", Foto: Youtube printscreen

Svi se mi rado sećamo crtanog filma "Tom i Džeri" koji je obeležio detinjstvo deci u našoj zemlji. Godinama smo gledali večitu borbu između mačke i miša, ali nikad nismo dobili odgovor na jedno pitanje - kako izgleda čuvena Mama.

Epizodni lik u "Tomiju i Džeriju" je Mama. Žena afroameričkog porijekla u čijem domu živi ozloglašeni mačak Tom. Ona ga hrani, mazi, pazi, ali nekad i opali metlom po glavi. Crtani film je aktivno prikazivan na televiziji preko 40 godina i nijednom nismo videli kako izgleda čuvena Mama. Nažalost, animirani lik nikad nije bio prikazan, ali zato znamo ko je joj je pozajmio glas i prema čijem liku je napravljena.

Mama je Lilijan Rendolf, američka glumica i pevačica koja je bila aktivna na televiziji od 1930. godine, pa sve do poslednjeg dana života.

Lilijan Rendolf

Youtube printscreen

Lilijan Rendolf, Foto: Youtube printscreen

Lilijan je privukla pažnju holivudskih moćnika 1936. godine dok je bila angažovana kao pevačica na lokalnom radiju u Klivlendu. Baršunasti vokal je bio idealan za sinhronizovanje reklama i animiranih filmova.

Ceo život je posvetila karijeri kako bi sebi obezbedila novac jer je bila jako malo plaćena zbog epiteta afroameričke zabavljačice. Nikad se nije udavala i nije imala dece, iako je njen glas radovao decu širom sveta. Preminula je u 81 godini i jedina želja joj je bila da je sahrane sa sestrom za koju je bila jako vezana.