Jaba, droga, tableta,
printscren youtube
Jaba, droga, tableta,

printscren youtube

Tableta, , Foto: printscren youtube

- Najgore od svega je što mnogi roditelji ne vide šta im se zbiva s decom. Ne žele videti problem jer, što se njih tiče, problema nema, njihova su deca odlikaši! Samo nižu petice… Zdravo se hrane. Kao argument da je sve u redu s decom koriste konstataciju da čak ni kolu ne piju - prepričava ova Puljanka koja želi da ukaže na problem raširenosti i dostupnosti droge među srednjoškolskom, ali, kako tvrdi, čak i osnovnoškolskom populacijom.

Izvlači crtu u Domu zdravlja

Printscreen

- To su reči tih roditelja koji ili ne žele videti da im je dete nakljukano svim i svačim ili minoriziraju problem. Velik se broj pulskih srednjoškolaca bukvalno razvaljuje drogama poput amfetamina, DMT-a, MDMD-a, klonazolama, LSD-a… Ne znaju gde su, haluciniraju, pogađa ih amnezija, agresivnost. Nasilni su jedni prema drugima. U dobi kad bi se trebali razvijati, doživljavati prve ljubavi i prva razočarenja, oni su gori od zombija. Ali bitno da imaju sve petice u školi - ogorčeno će ova majka koja, budući da u Puli nema psihijatara i psihologa koji bi se bavili tinejdžerima, više od pola godine vodi kćer psihijatru u Rijeku.

Njena ćerka se zahvaljujući terapijama i velikom angažmanu porodice, ali i podršci profesora, uspela rešiti zavisnosti od opijata i alkohola. Sad je već duže vreme čista od svega, a nedavno je izašla s društvom do Titovog parka, gde se uveče okuplja veći broj pulskih srednjoškolaca, odnosno mladih, piše Glas Istre.

PROČITAJ JOŠ:

- Vratila se kući zgrožena. Sedela je tamo s društvom i odjednom im je neki nepoznati dečko prišao s mobilnim na kojem su bile već pripremljene lajne speeda. Niko od njih nije ga poznavao, a ispostavilo se da po celom parku kruže mobilni s lajnama. Droga među njima kruži na otvorenom, javnom prostoru, kao da je to najnormalnija stvar na svetu. Niko se ne skriva. Droga je prejeftina, previše je ima i svugde je dostupna. Ono što je moju ćerku i njeno društvo zgrozilo je to što nikoga nije briga. I ona i njeni vršnjaci zaista imaju utisak da nikome u ovom društvu nije stalo do njih.

U Puli nema mesta gde bi ona mogla izaći i samo popiti piće. Nema mesta na kojem se ne može doći do droge. O težini ovog problema govori i činjenica da su od njih 28 u razredu gotovo svi uzimali drogu, a 10 ih je dilovalo kako bi pokrilo svoje potrebe. Pa je li to normalno?! Shvativši da su učenici na drogama, jedan je profesor predložio da se u školi počnu sprovoditi redovna testiranja, ali mnogi su se roditelji tome usprotivili smatrajući to zadiranjem u privatnost. Oni ili okreću glavu od problema ili misle da će ga rešiti sami, unutar svoje porodice. Ili je u pitanju sram, srozavanje časti i ugleda - pita se ova majka iz Pule.