Dečak plače
Printscreen
Dečak plače

Printscreen

Foto: Printscreen

Pojedine navike kod dece, roditelji obično smatraju bezazlenim, ali u kasnijem dobu može doći do ozbiljnog mentalnog poremećaja.

Pročitajte još:

Svi smo u našem okruženju nekada videli dete da gricka nokte ili čupaju kosu sa glave. Iako se to u početku čini možda čak i "simpatičnim" i ne daje se na značaju, ali u kasnijem dobu, vodeći psihoterapeuti smatraju, da mogu dovesti do ozbiljnijih problema.

Roditelji pre svega treba da razumeju razlog takvog ponašanja deteta. Otkrivajući glavni razlog, može se prosuditi da li je potrebna pomoć dečijeg psihologa ili ne. Ako dete često grize nokte, razvlači odeću, to ne mora biti ozbiljno, ali u nekim slučajevima to mogu biti i prvi znakovi neuroze, ili čak neuropsihijatrijskih bolesti poput šizofrenije.

U psihijatriji postoji dijagnoza pod imenom trihotilomanija (u prevodu sa grčkog jezika znači "želja za kidanjem kose"). Ovaj poremećaj je prvi opisao francuski specijalista iz oblasti dermatologije Fransoa Henri Alopo 1889. godine.

Škola

Alo/Dejan Briza

Foto: Alo/Dejan Briza

Ranije je ovaj poremećaj bio retkost kod dece, ali sada je mnogo češći, a pripada onim znakovima koje roditelji često zanemaruju.

Trihotilomanija se može lečiti, dovoljno je razumeti suštinu ove bolesti i odabrati pravu taktiku lečenja. Češće se ovaj problem javlja kod devojčica nego kod dečaka, ali niko nije potpuno imun.

Postoji nekoliko mehanizama za prepoznavanje poremećaja:

1. Ako je dete koncentrisano na neki zadatak i nesvesno počne da uvija pramen kose, to je verovatno samo navika i situacija s kojom roditelj može sam da se izbori.

2. Kada je dete besno i počne da čupa kosu ili agresivno grize nokte, to je demonstracija agresivnog stanja i pokazivanje koliki bes je u njemu. Obično se manifestuje kod vrlo inteligentne dece koja pokušavaju da sakriju koliko su besna. U ovom slučaju je potrebna pomoć stručnjaka.

Škola, đaci,

Alo!/Masanori Jošida

Foto: Alo!/Masanori Jošida

3. Stručna pomoć je potrebna i kada dete ovim navikama izražava teške emocije (osećaj gubitka, kolaps nade) kada je dete u stanju snažnog emocionalnog stresa, posebno ako dete pati i od poremećaja sna i nema apetit.

Kako sprečiti razvoj psiholoških poremećaja kod dece?

Preporučujemo: