Svrab, nega, koža, psorijaza, bolest
Shutterstock
Svrab, nega, koža, psorijaza, bolest

Shutterstock

Svrab, nega, koža, psorijaza, bolest, Foto: Shutterstock

Naučnici sa Nacionalnog Univerziteta Singapur kažu da taj uređaj može procesuirati informacije brže od ljudskog nervnog sistema i sposoban je prepoznati 20 do 30 različitih tekstura te može čitati Brajeva slova sa više od 90 posto tačnosti.

- Ljudi moraju "kliziti" prstom po predmetu kako bi osetili teksturu, ova koža sa samo jednim dodirom može prepoznati teksturu različiste čvrstoće - kaže vođa tima Bendžamin Te, dodajući da algoritmi veštačke inteligencije omogućavaju uređaju brzo učenje.

ROBOT

Shutterstock

ROBOT, Foto: Shutterstock

Kad izgubite čulo dodira, osećate utrnulost. Osobe koje nose proteze imaju taj problem. Stvaranjem veštačke verzije kože za njihove proteze ponovo mogu rukom osetiti toplinu i osetiti koliko je tvrdo to što drže u ruci - navodi Te.

Dodaje da je koncept rezultat inspiracije scenom iz trilogije "Ratova zvijezda" u kojoj lik Luk Skajvker gubi desnu ruku i dobija robotsku kojom, kako se čini, može osetiti dodir.
- Tehnologija je još u eksperimentalnoj fazi, ali postoji veliki interes posebno medicinske zajednice - Te.

Njegov tim već je izumeo kožu koja se može sama obnoviti kada se pocepa i materijal koji isijava svetlo za elektronske uređaje.

Pročitajte još: