svemirski uragan, svemir, kosmos, planeta
Tweeter prin. screen
svemirski uragan, svemir, kosmos, planeta

Tweeter prin. screen

svemirski uragan, svemir, kosmos, planeta, Foto: Tweeter prin. screen

Grupa istraživača napravila je jedinstveno otkriće kada su uhvatili prvi svemirski uragan iznad Severnog pola. Na osnovu podataka sa satelita stvorili su umetničku vizualizaciju fenomena kakav niko nikada ranije nije video

Tim naučnika pod pokroviteljstvom kineskog univerziteta Šandong objavio je svoja otkrića u časopisu Nature. Uragan su uspeli da otkriju uz pomoć satelitskih podataka, na kojima su identifikovali neobičnu uskovitlanu masu plazme u zemljinoj jonosferi. To je mesto gde se atmosfera susreće sa spoljnim univerzumom i uragan nije formirao voda već elektroni. Kako piše portal Lad Bible , ovo je prvo takvo otkriće u istoriji.

Izgleda kao zemaljski uragan

"Astronomi su već primetili uragane slične onima na Zemlji i Marsu, Saturnu i Jupiteru. Ogromne formacije uskovitlanih gasova zvane "solarni tornado" takođe se primećuju u sunčevoj atmosferi. Ali uragani u gornjoj atmosferi Zemlje ili planetama oko nje još uvek nisu zabeleženi.“ objašnjava studija . Istraživački tim je koristio satelitske podatke iz avgusta 2014. za izradu 3D modela ovog fenomena.

Prema studiji, uragan se proširio na Severni pol, trajao je gotovo 8 sati i prostirao se na površini od 1.000 kvadratnih kilometara. Poput zemaljskih uragana na severnoj hemisferi, i ovaj se okrenuo u smeru suprotnom od kazaljke na satu. Takođe je imao miran centar i nekoliko spiralnih krakova.

"Posmatranja i simulacije otkrile su da se svemirski uragan formira tokom višesatne izloženosti severnom magnetnom polju u kombinaciji sa malom gustinom i jačinom sunčevog vetra , što rezultira stabilnom magnetnom spregom i kontinuitetom struje na visokim položajima", navodi se u studiji.

Svemirski uragani mogu se javiti i drugde

Profesor Mike Lockvood sa Univerziteta u Readingu, koji je takođe učestvovao u analizi, kaže da uragani mogu biti univerzalni fenomen planeta koje imaju magnetna polja i plazmu. „Do sada nismo bili sigurni ni da li postoje svemirski plazemski uragani, pa je dokazivanje tako nečega zaista neverovatno“, rekao je Lockvood nastavljajući da objašnjava:

"Ovi svemirski uragani moraju biti stvoreni neobično velikim i brzim prenosom energije iz solarnih vetrova i naelektrisanih čestica u više delove Zemljine atmosfere. Nekoliko planeta u svemiru ima i magnetno polje i plazmu u atmosferi. Dakle, ovi nalazi sugerišu da planete koje mi znajte “.

 

Komentari (1)

vuk

03.03.2021 11:23

Uf uf, šta će biti kada se spusti?!