GENIJALNO! Naučnici pronašli način da u Africi trajno reše problem GLADI, ali i naprave nešto ogromno za ostatak planete!

Grupa meteorologa iz SAD, Kine i Italije sprovela je analizu klime pustinje Sahare, koja je pokazala da bi taj region mogao da postane plodan.

Sahara
Ilustracija: Profimedia

Naučnici su predložili da se preko cele površine pustinje (više od devet miliona kvadratnih kilometra) postave solarni paneli i vetrenjače, što bi ovaj region pretvorilo u najvećeg proizvođača električne energije na svetu - proizvodilo bi se četiri puta više struje nego što čovečanstvo danas troši.

PRESLATKO! Ovaj snimak će vas i raznežiti i nasmejati! (VIDEO)

Međutim, taj megaprojekat bi ujedno i promenio klimu u pustinji, jer bi ti objekti izazvali dva puta više padavina, što bi ubrzalo vegetaciju.

Vetrenjače bi promenile tokove vetrova, dok bi solarni paneli odbijali sunčevu svetlost i time bi se ohladila površina pustinje, što bi, prema mišljenju naučnika, bilo dovoljno da se u Sahari ponovo pokrene zemljoradnja.

STARENJE Evo kojim redom organi u vašem telu stare - IZNENADIĆETE SE ŠTA JE NAJIZDRŽLJIVIJE!

Ova grupa naučnika je istražila i druge pustinje širom planete da li bi bilo moguće sprovesti slične projekte. Međutim, ispostavilo se da je jedino Sahara pogodna za to zbog klimatskih uslova i veličine pustinje.

PROČITAJTE JOŠ VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE!

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi