Sunce Planete Sunčev sistem Svemir
Shutterstock
Sunce Planete Sunčev sistem Svemir

Shutterstock

Sunce Planete Sunčev sistem Svemir, Foto: Shutterstock

Ovo je prvi put da su astronomi uspeli izmeriti kretanje masivne planete koja liči na Jupiter, koja kruži izuzetno daleko od svoje zvezde. Njegova dvostruka zvezda udaljena je od nas 336 svetlosnih godina.

Naučnici smatraju da je HD 106906 b najverovatnije završila s tako dalekom i neobično nagnutom orbitom zbog haosa koji je vladao ranim danima formiranja ovog solarnog sistema. Naučnici pretpostavljaju da je ova džinovska planeta početno nastala mnogo bliže svojim zvezdama, otprilike na tri puta većoj udaljenosti Zemlje od Sunca. Zatim je povlačenje plina unutar diska delovalo na njegovu orbitu i usmerilo ga prema matičnoj dvostrukoj zvezdi.

Planete, zodijak, horoskop, astrologija

Shutterstock, ilustracija

Planete, zodijak, horoskop, astrologija, Foto: Shutterstock, ilustracija

Gravitacione sile izbacile su ovu planetu na ekscentričnu orbitu zbog koje je umalo izbačena iz svoga sistema u prazninu međuzvezdanog prostora. Na svu sreću, orbita se ipak na kraju stabilizovala te je ostala na krajnjim marginama svog solarnog sistema.

Ovaj scenario mogao bi objasniti neobičnu orbitu potencijalne planete 9 ili kako je neki nazivaju "planete X". 

Planeta 9 mogla se prvotno formirati u unutrašnjem delu Sunčevog sistema da bi ga zatim interakcija s Jupiterom izbacila daleko izvan njega.

Drugo objašnjenje jeste da ova planeta ne postoji, već da je ova neravnoteža u orbitama posedica kombinovanog gravitacionog uticaja mnoštva manjih objekata.

"Ono što znamo o orbitama izuzetno dalekih planeta bazira se na njihovim učincima na različite objekte u Sunčevom sistemu", objasnio je astrofizičar Robert De Rosa.

"Dakle, ako zaista postoji Planeta X koja je odgovorana za ono što opažamo u orbitama drugih objekata, ona bi trebao imati ekscentričnu orbitu koja je nagnuta u odnosu na Sunčev sistem", dodao je.

Planeta X često se u alternativnim krugovima povezuje s mitskom planetom Nibiru. Neki su čak prognozirali da će Nibiru krajem 2012. proći blizu Zemlje i uzrokovati smak sveta, što se naravno, nije dogodilo.

Pročitajte još: