OD KOGA BEBE NAUČE VIŠE REČI Naučnici koji su se bavili ovom temom došli su do neočekivanog zaključka

Bebe uče jezik i zvukove i pre nego što se rode, zahvaljujući mamama koje razgovaraju sa njima dok su još u stomaku. Međutim, novo istraživanje je utvrdilo da reči ipak uče od očeva.

Bebe, deca, blizanci
Bebe, deca, blizanci, Foto: Shutterstock, ilustracija

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Kini, otkrilo je kako i otac i majka utiču na način na koji beba uči novi jezik, ali područja jezika koje uče razlikuju se kod svakog roditelja.

Prema istraživanjima, novorođenče može da prepozna glasove koje je slušalo tokom trećeg tromesečja i naravno, preferira mamin glas više nego glas nepoznatih ljudi.

I dok mame i bebe od samog početka uspostavljaju čvrstu povezanost, tate takođe igraju važnu ulogu kada je u pitanju bebin razvoj govora.

Autorka istraživanja Mengan Zhang, otkrila je da bebe prilagođavaju izgovor i glas od mame, ali vokabular stiču od oca.

porodica
porodica, Foto: Shutterstock

Istraživanje je pokazalo kako postoji snažna povezanost između očinskih gena i leksičkih karakteristika te između majčinskih gena i fonemskih karakteristika.

I zato, drage tate - sva maženja i zagrljaji sa bebom odličan su početak. To je prirodan način da se povežete sa svojim detetom i podstičite učenje. I nemojte zaboraviti na veliku vrednost vremena za igru - pesme i rime posebno utiču na učenje.

Ne smemo da zaboravimo da emocionalno uključene tate imaju srećniju decu, a širenje dečjeg vokabulara samo je jedna od doživotnih prednosti kojom tate doprinose detetovoj dobrobiti.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi