Vulkan, Filipini
Tanjug/AP
Vulkan, Filipini

Tanjug/AP

Vulkan, Foto: Tanjug/AP

Od erupcije vulkana tada su stradale hiljade stanovnika u Pompeji, Herkulaneumu i Stabiji i uništena su brojna naselja nedaleko od današnjeg Napulja, prenosi BBC.

Grad Herkulaneum i neki njegovi stanovnici nestali su ispod lave, a tim naučnika koji je proučavao ostatke jedne od žrtvi erupcije pronađene 60-ih godina prošlog veka, objavio je da su iz lobanje žrtve izvučeni delovi staklastog, crnog materijala, za koji veruju da su delovi ljudskog mozga pretvoreni u staklo.

U njihovoj studiji navodi se da do procesa vitrifikacije ili pretvaranja u staklo dolazi kada materijal sagoreva na jakoj toploti i brzo se hladi, nakon čega se pretvara u staklo ili glazuru.

- Čuvanje ostataka mozga antičkog čoveka je izuzetno retko otkriće. Ovo je prvi put da se otkriju ostaci ljudskog mozga vitrifikovanog toplotom - izjavio je forenzički antropolog Pjer Paolo Petrone sa Univerziteta u Napulju i vođa naučnog tima.

Smatra se da je žrtva bio muškarac u srednjim 20-im godinama, a njegovi ostaci pronađeni su u drvenom krevetu koji je bio prekriven vulkanskim pepelom. Najverovatnije je preminuo odmah u trenutku erupcije.

Analizom ugljenisanog drveta pronađenog pored ostataka ustanovljeno je da je temperatura u trenutku erupcije bila 520 stepeni, što govori da je ekstremna temperatura mogla da zapali telesnu masnoću i istopi meka tkiva, navodi se u izveštaju.

-Otkriće staklastog materijala u glavi žrtve, proteina izraženih u ljudskom mozgu i masnih kiselina koje se nalaze u ljudskoj kosi ukazuje na termički indukovanu očuvanost vitrifikovanog tkiva ljudskog mozga-, navodi se u studiji i dodaje da staklasti materijal nije pronađen na drugim mestima na tom arheološkom nalazištu.

Tokom erupcije Vezuva, Herkulaneum je nestao ispod tople lave i pepela iz vulkana.

Kako se navodi, lava je karbonalizovala i sačuvala delove grada, ali i skelete ljudi koji nisu mogli da pobegnu.