KARAĐORĐEVA KLETVA STIGLA NJEGOVE UBICE Narod je verovao da se Crni Đorđe i iz groba sveti onima koji su ga izdali

Svi učesnici u voždovom ubistvu doživeli su strašne sudbine, umirali su u teškim mukama, a potomstvo im je poludelo ili umiralo pre vremena, ostavivši njihove loze bez naslednika.

Đorđe Petrović Karađorđe
Đorđe Petrović Karađorđe, Foto: Alo!

U noći između 24. i 25. jula 1817. godine, ubijen je srpski vožd Karađorđe Petrović. Ubijen je na prevaru i uz izdaju svojih najbližih prijatelja i kumova.

Dugo je u narodu živelo predanje o voždovoj kletvi koja je stigla sve učesnike ovog krvavog čina.

Karađorđe je ubijen pre tačno 203 godine na imanju Dragića Vojkića u Radovanjskom lugu, po nalogu njegovog venčanog kuma knjaza Miloša Obrenovića, dok je ubistvo organizovao još jedan Karađorđev kum, smederevski knez Vujica Vulićević, dok je neposredni izvršilac ubistva bio Nikola Novaković.

Čudne sudbine počinju sa Dragićem, na čijoj zemlji je ubijen Karađorđe. Dragićevi svi ukućani su naprasno pomrli , tako da je kraj života dočekao potpuno sam i u velikom siromaštvu.

Karađorđev kum knjaz Miloš Obrenović je takođe ostao bez naslednika. Milošev najstariji sin Milan je umro mlad, a u detinjstvu su mu umrle i tri ćerke. Njegov drugi sin, knez Mihailo, ubijen je 1868. u atentatu u Košutnjaku. Knez Mihailo nije imao dece, pa ga je nasledio unuk Jevrema Obrenovića, brata knjaza Miloša, Milan.

Kralju Milanu su takođe umrla dva sina Sergej i Đorđe. A samo nekoliko decenija nakon Mihailove smrti, 1903. godine, u majskom atentatu, koji su organiozovali njegovi oficiri predvođeni Dragutinom Dimitrijevićem Apisom, ubijen je i jedini preostali muški potomak Obrenovića, sin kralja Milana,a sa njegovom smrću porodična loza Obrenovića se zauvek ugasila.

Miloš Obrenović
Miloš Obrenović, Foto: Alo / Wikipedija

Vujica Vulićević je zbog izdaje kuma na sebe navukao prezir naroda. Uzalud se u narodu pravdao da mu je Miloš ostavio da bira između svoje i Karađorđeve glave. Da bi umanjio prezir naroda i  umirio sopstvenu savest, platio je da se dva kilometra od Radovanjskog luga prema Velikoj Plani podigne crkva brvnara, koju je narod prozvao ”Pokajnica”.

Izgradnju crkve pratila je priča kako se ona zida od zlata koje je Vujica našao kod Karađorđa, pošto je iz Rusije doneo dosta novca za kasnije podizanje novog ustanka.

Vrlo brzo je Vujica pao u nemilost knjaza Miloša, koji mu je oduzeo upravljanje nahijom i poslao ga u Tursku u nemoguću diplomatsku misiju, gde je zbog Grčkog ustanka iz 1821. godine, ostao nekoliko godina u kućnom pritvoru. Kada se Vujica vratio u Srbiju, Miloš je naredio da mu se svo imanje oduzme. Ostatak života Vulićević je proveo u velikom siromaštvu, prezren od ljudi i teško bolestan. Umro je 1828. godine, samo jedanaest godina nakon što je ruke uprljao kumovskom krvlju. Po jednoj verziji, umro je prirodnom smrću, a po drugoj, verovatnijoj, je otrovan.

Iza Vujice su ostali sin Petar, koji je jedno vreme bio smederevski knez, dok ga nije pokosila Đakova buna, sinovi Dimitrije i Miljko i kćerka Stojanka, koji su svi prerano umrli. Prerana smrt pokosila mu je i svu unučad.

Karađorđev neposredni ubica Nikola Novaković je prvo nagrađen novcima napravio imanje u Levču, da bi kasnije, progonjen grižom savesti, poludeo. Poginuo je tako što je nesrećnim slučajem sa konja pao u vodu, koja ga je povukla na vodenički jaz u kome je bukvalno bio smrvljen. Nikola je bio udovac, a imao je sina i jednu kćer, devojku od 16 godina. Nikolin sin je ubrzo nakon toga takođe poludeo, da bise nedugo zatim razboleo i umro.

Nikolina kćerka je takođe poludela, ali je nadživela i brata i oca. Kažu da je u Opariću svake noći izlazila posle ponoći oko dva ujutro na oparićko groblje, pa kukala i zapevala dok ne svane, a potom se mirno vraćala kući, i tako je i svoj život skončala. Kuća Novakovića se takođe ugasila da nijedne duše više od Nikolinog roda nema.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi