Đorđe Petrović Karađorđe
Alo!
Đorđe Petrović Karađorđe

Alo!

Đorđe Petrović Karađorđe, Foto: Alo!

U noći između 24. i 25. jula 1817. godine, ubijen je srpski vožd Karađorđe Petrović. Ubijen je na prevaru i uz izdaju svojih najbližih prijatelja i kumova.

Dugo je u narodu živelo predanje o voždovoj kletvi koja je stigla sve učesnike ovog krvavog čina.

Karađorđe je ubijen pre tačno 203 godine na imanju Dragića Vojkića u Radovanjskom lugu, po nalogu njegovog venčanog kuma knjaza Miloša Obrenovića, dok je ubistvo organizovao još jedan Karađorđev kum, smederevski knez Vujica Vulićević, dok je neposredni izvršilac ubistva bio Nikola Novaković.

Čudne sudbine počinju sa Dragićem, na čijoj zemlji je ubijen Karađorđe. Dragićevi svi ukućani su naprasno pomrli , tako da je kraj života dočekao potpuno sam i u velikom siromaštvu.

Miloš Obrenović

Alo / Wikipedija

Miloš Obrenović, Foto: Alo / Wikipedija

Vujica Vulićević je zbog izdaje kuma na sebe navukao prezir naroda. Uzalud se u narodu pravdao da mu je Miloš ostavio da bira između svoje i Karađorđeve glave. Da bi umanjio prezir naroda i  umirio sopstvenu savest, platio je da se dva kilometra od Radovanjskog luga prema Velikoj Plani podigne crkva brvnara, koju je narod prozvao ”Pokajnica”.

Vrlo brzo je Vujica pao u nemilost knjaza Miloša, koji mu je oduzeo upravljanje nahijom i poslao ga u Tursku u nemoguću diplomatsku misiju, gde je zbog Grčkog ustanka iz 1821. godine, ostao nekoliko godina u kućnom pritvoru. Kada se Vujica vratio u Srbiju, Miloš je naredio da mu se svo imanje oduzme. Ostatak života Vulićević je proveo u velikom siromaštvu, prezren od ljudi i teško bolestan. Umro je 1828. godine, samo jedanaest godina nakon što je ruke uprljao kumovskom krvlju. Po jednoj verziji, umro je prirodnom smrću, a po drugoj, verovatnijoj, je otrovan.

Iza Vujice su ostali sin Petar, koji je jedno vreme bio smederevski knez, dok ga nije pokosila Đakova buna, sinovi Dimitrije i Miljko i kćerka Stojanka, koji su svi prerano umrli. Prerana smrt pokosila mu je i svu unučad.

Karađorđev neposredni ubica Nikola Novaković je prvo nagrađen novcima napravio imanje u Levču, da bi kasnije, progonjen grižom savesti, poludeo. Poginuo je tako što je nesrećnim slučajem sa konja pao u vodu, koja ga je povukla na vodenički jaz u kome je bukvalno bio smrvljen. Nikola je bio udovac, a imao je sina i jednu kćer, devojku od 16 godina. Nikolin sin je ubrzo nakon toga takođe poludeo, da bise nedugo zatim razboleo i umro.

Nikolina kćerka je takođe poludela, ali je nadživela i brata i oca. Kažu da je u Opariću svake noći izlazila posle ponoći oko dva ujutro na oparićko groblje, pa kukala i zapevala dok ne svane, a potom se mirno vraćala kući, i tako je i svoj život skončala. Kuća Novakovića se takođe ugasila da nijedne duše više od Nikolinog roda nema.

Pročitajte još: