DRŽAĆETE SE ZA STOMAK OD SMEHA Napravili smo spisak najčudnijih prezimena u Srbiji, jedno je apsolutni hit!

Vukov Srpski rečnik definiše prezime kao sinonim za poreklo.

1. maj
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

* Veruje se da je prezime nastalo u drugoj polovini 14. veka

* Prezimena u našim krajevima se uvode tek od 1842. godine

* U početku su prezimena nastajala od nadimaka, osobina, zanimanja, geografskog običaja itd, što je doprinelo njihovoj raznovrsnosti

Prezime je porodično ime i sastavni deo ličnog imena. Po pravilu, ono dopunjava ime čoveka i na tako ga razlikuje od drugih ljudi.

Veruje se da je prezime nastalo u drugoj polovini 14. veka. Vukov Srpski rečnik definiše prezime kao sinonim za poreklo.

Prezimena u našim krajevima se tek od 1842. godine, naredbom kneza Aleksandra Karađorđevića, uvode kao obavezan vid identifikacije. Ranije prezimena nije ni bilo, već su umesto njega Srbi i narodi sa Balkana dodavali naziv plemena iz kojeg potiču.

"PORED NJIH SE OSEĆAM KAO KRALJICA" Žena iz Šumadije zadovoljava celo selo: "Kod kuće nemaju se*s, ja im pružam sve - oni su najbolji u krevetu!"

VENČANJE NA KOJEM SU SVI PLAKALI Prvi ples zbog kog će vam stati knedla u grlu. Nije sve kako izgleda, gore je (VIDEO)

U početku su prezimena nastajala od nadimaka, osobina, zanimanja, geografskog običaja itd, što je doprinelo njihovoj raznovrsnosti.

Vreme, ljudi
Foto: Alo/ Ana Paunković

Dok su neki Srbi veoma ponosni na svoja prezimena, drugi su neutralni, a treći žele da ga što pre promene! Sigurno je da ste barem nekad u životu naleteli na nekog Guzinu, Trtića, Prdića, Gaćešu...

Tu su i Kenjalo, Kurobasa, Šipka, Dronjak...

PAO SNEG USRED LETA Snimci u koje nećete moći da poverujete! Ozbiljno se zabelelo (VIDEO)

Ne treba zaboraviti ni ona koja ne zvuče pogrdno, ali su svakako neobična: Mali, Eror, Ljutić, Krivić, Zatezalo...

Ostavila prazno mesto za svog pokojnog sina, srušila se na zemlju kad je videla ko se pojavio! (FOTO)

AUTOR: Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 09.09.2019. 18:45 Dve godine nakon strašne tragedije, trebalo je da se uda za čoveka svojih snova. Foto: Facebook printscreen Beki je doživela najgoru noćnu moru svake majke. Njen sin Triston preminuo je kad je imao 19 godina. Dve godine nakon strašne tragedije, trebalo je da se uda za čoveka svojih snova.

Prema nekim izvorima, većina neobičnih srpskih prezimena potiče iz Hercegovine. Ipak, koliku god pažnju privlačili, porodično ime je nešto čega se ne treba stideti. Ako već nikako sa tim ne možete da se nosite, uvek postoji opcija da promenite prezime i uzmete neko sa kojim se najčešće susrećemo: Jovanović, Petrović, Marković, Nikolić, Ilić...

Bonus video

Neverovatno parkiranje u centru Beograda!

 

Povezane vesti

 • Korisnik: Null
  10/09/2019 - 09:10
  Da se zna.. To su prezimena Srba poreklom iz Hrvatske. Za vladavine Austrougarske na celu sa Marijom Terzom prisiljavali su ih da uzmu katolicanstvo,Srbi koji su odbijali dobijali su ta etiketirana prezimena.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi