Dragan Kolesarić
Printscreen/RTL HR
Dragan Kolesarić

Printscreen/RTL HR

Dragan Kolesarić, Foto: Printscreen/RTL HR

Navikli smo da ljudi za "večne kuće" biraju pompezne spomenike sa bizarnim natpisima, da zidaju prave pravcate kuće, te i da se iznad grobih mesta nalaze vidikovci, ali da u spomenike ugrađuju vinske bačve, nismo. Upravo zbog tog detanja, ime Dragana Kolesarića, penzionera povratnika iz Nemačke, postalo je pravi hit u regionu.

Po mestu rođenja Beograđanin, a danas stanovnik malog hrvatskog mesta od jedva 800 ljudi, Dragan Kolesarić (83) iz Lundberg u varaždinskoj županiji, pretenduje da postane globalna atrakcija usled svoje ljubavi prema špriceru. Naime, on je na mestu porodične grobnice na lokalnom groblju podigao spomenik u koji je ugradio burence za vino sa slavinom.

Dragan Kolesarić

Printscreen/RTL HR

Dragan Kolesarić, Foto: Printscreen/RTL HR

Kako je rekao tokom reportaže koju je radila hrvatska televizija RTL, na to se odlučio usled velike ljubavi prema špriceru.

-Pre osam godina bio sam na jednom groblju u Međimurju i zapeo mi je za oko jedan spomenik koji je žena napravila suprugu. Na njemu je bila konjska zaprega s plugom jer je čovek voleo da radi na njivi. Tada sam odlučio da sebi napravim spomenik prema onome što ja volim radim, a to je da pijem špricer - rekao je ovaj veseli penzioner koji je trideset godina svog radnog života proveo u Nemačkoj.

Prema njegovim rečima, ima onih kojima je neobičan izgled spomenika bio bizaran, ali bilo je i onih kojima je ona bila smešna, te su ga kao poznatog veseljaka i šaljivdžiju, podržali. Ipak, najveću podršku je dobio od svoje životne saputnice, supruge Štefanije.

Dragan Kolesarić

Printscreen/RTL HR

Dragan Kolesarić, Foto: Printscreen/RTL HR

- On je to zaslužio, to mu je bila želja. Napravio je to za svoj večni život - rekla je Štefanija.

Ovaj veseli penzioner ima i mali vinski podrum unutar kuće u kojoj živi, a kako je izjavio RTL-u i za portal 24.sata, čak će mu i sanduk biti u obliku bačve!

Napraviću ja sebi i sanduk u obliku bačve na kojemu će biti slavina. Sa špricerima i na onaj svet - rekao je on kroz smeh.

Kao radnik Lufthanze, Dragan je obišao čitav svet, posredstvom besplatnih karata koje je dobijao.

Dragan Kolesarić

Printscreen/RTL HR

Dragan Kolesarić, Foto: Printscreen/RTL HR

- Bio sam u Americi, Brazilu, na Havajima, u Meksiku, a sa suprugom Štefanijom posetio sam i daleku Australiju. Uvek sam bio vrlo nestašan kao mlad. Tad me je i zdravlje bolje služilo. I danas nisam previše vezan za kuću. Barem svaki drugi dan odem negde u okolna mesta. Kada se radi o ženama, najbolje su definitivno u Brazilu - rekao je on u intervjuu za 24sata.

Kako je naveo, na spomenik je pored sebe i supruge, stavio i pokojnu majku i oca, koji ipak ne počiva u Lundbergu, već u Beogradu, gde je i poginuo tokom bombardovanja Beograda 1941. godine.

Spomenik i burence za vino

Printscreen/RTL HR

Spomenik i burence za vino, Foto: Printscreen/RTL HR

- Imao sam svega pet godina. Moja majka je radila u Beogradu i upoznala tatu. Kad je počelo bombardovanje, majka je sa mnom i sestrom otišla iz stana, a tata se vratio sa prijateljem po naše stvari. Bomba je pala na našu terasu i ubila nam oca. Nisam ga gotovo ni poznavao - ispričao je on na kraju intervjuua za poortal 24sata.