Srpsko groblje u Lipljanu
youtube/tvk3
Srpsko groblje u Lipljanu

youtube/tvk3

 Foto: youtube/tvk3

U italijanskom gradu Kamogli blizu Đenove doživeli su neobičnu i pomalo horor situaciju. Klizište u ponedeljak na obali prouzrokovalo je kolaps dela groblja, a stotine kovčega srušile su se u Ligursko more.

Groblje u Kamogli je osnovano pre 100 godina na stenovitoj litici iznad mora. Gradonačelnik Kamogli Francesco Olivari nazvao je urušavanje dela groblja "nezamislivom katastrofom".

Procenjuje se da se oko 200 kovčega srušilo u more, ali je do sada prikupljeno samo deset . Prema rečima gradonačelnika, identifikovano ih je pet. Dvadesetak ljudi okupilo se ispred lokalne gradske kuće kako bi saznali više o ostacima svojih najmilijih.

Spašavanje preostalih kovčega i ljudskih ostataka, prema navodima vlasti, zavisiće od mora narednih dana . Međutim, neki se mogu nalaziti ispod stena. Italijanska vatrogasna služba potvrdila je da u klizištu nije bilo povređenih , koje su uništile dve kapele i prouzrokovale pad velikih stena.

U subotu je održavanje obale moralo biti prekinuto nakon što su radnici primetili pukotinu u steni. "Radili smo na delu stenovite obale - bio je blizu mesta koje je danas palo. Bilo je vidljivih tragova pukotina. Odlučili smo da zatvorimo groblje", rekao je Francesco Olivari za CNN .

Gradonačelnik je pozvao zvaničnike iz Ureda civilne zaštite u Liguriji da dođu da procene situaciju. Tim geologa koristiće dronove kako bi stekao bolji pregled oštećenja i utvrdio da li postoji rizik od daljeg odrona.

Tužilaštvo u Đenovi pokrenulo je istragu o uzrocima klizišta. Lokalne vlasti kažu da su litice groblja poslednjih godina erodirale, obilne kiše i jake morske oluje, informiše Euronevs.

"Ovu vrstu kolapsa koja se dogodila danas veoma je teško otkriti ili predvideti. Ovo područje je izloženo ovoj vrsti kolapsa, vrlo je krhko", dodao je gradonačelnik.

U ponedeljak uveče zatvorili su obalno područje ispod groblja zbog klizišta kako bi sprečili da kovčezi isplivaju u more . Rad na njihovom spasavanju nastavljen je sledećeg dana.

Naša preporuka