Nobelova nagrada
Printscreen
Nobelova nagrada

Printscreen

Nobelova nagrada, Foto: Printscreen

Oko 1000 ljudi do danas je dobilo nagradu, ali postoje i oni koji su je odbili. Neki svojom voljom, neki pod pritiskom. 

Mislite li da je Nobelova nagrada kompromitovana tokom godina?

 

"Nije isto ako se potpišem kao Žan Pol Sartr ili kao Žan Pol Sartr, dobitnik Nobelove nagrade. Pisac mora da odoli da bude pretvoren u instituciju, čak i kada se tako nešto dešava na počasan način", naveo je Sartr.

Le Duk To

Youtube /Print scren

Le Duk To, Foto: Youtube /Print scren

2. Le Duk To

Kako je rekao, i posle potpisanog sporazuma nasilje se nastavilo, tako da ono nije doprinelo prekidu rata u južnom Vijetnamu.

3. Boris Leonidovič Pasternak

Ruski pisac odbio je 1958. godine Nobelovu nagradu za književnost. Njegov roman Doktor Živago poneo se prema Sovjetskom socijalizmu i Crvenoj revoluciji na prilično "liberalan" način i stoga je bio i zabranjen u SSSR. Mnogo godina kasnije obelodanjeno je da je CIA vodila tajnu promociju knjige unutar Sovjetskog saveza. Nagradu je odbio zbog straha od Sovjetskog režima.

4. Gerhard Domag
Nemački patolog i bakterolog dobio je Nobelovu nagradu iz medicine 1939. godine, koju je odbio ali ne svojom voljom. Nagradu je dobio pošto je zahvaljujući njegovom radu stvoren prvi komercijalni antibiotik.

Posle vesti da je dobitnik Nobelove nagrade, nemačka policija Gestapo ga je uhapsila i privela na saslušanje. Pušten je, ali je nakon toga objavio da neće prihvatiti nagradu koju je dobio od Nobelovog komiteta.

5. Ričard Kun
Dobitnik Nobelove nagrade za hemiju bio je prinuđen 1938. godine da odbije priznanje od strane Nacističkog režima. Iako deluje kao sličan slučaj kao kod Domaga, daleko je komplikovaniji.

Kun je bio poznat pripadnik Nacističke partije i vatreni zagovornih antisemitizma. Pored toga, zahvljujući njegovim istraživanjima, proizveden je otrov soman, koji je korišćen kao hemijsko oružje. Iako je Nobelovu nagradu dobio zbog istraživanja vitamina, naučna javnost je ujedinjena u oceni da nije zaslužan da dobije priznanje i da bude ikakav "uzor" u nauci.

Bio je član Nacističke partije i navodi se da je učestvovao u projektima koji su bili povezani sa vojnim aktivnostima Nemačke. Ipak, za razliku od Kuna, nikada aktivno nije propagirao nacizam.

Pročitajte još: