Prag
Promo
Prag Reka Vltala

Shutterstock

Prag, reka Vltava, Foto: Shutterstock

 

* Češka je najmanje religiozna zemlja Evrope

* Još uvek su snažne rane i gorko sećanje na verske ratove između katolika i protestanata koji su se odvijali i na njenom tlu 

* Od 10,6 miliona stanovnika, čak se 8,6 miliona njih izjašnjavaju kao ateisti

- Onoga dana kada se spomenik podigne, znaćemo da je došlo do pomirenja - kaže vajar Petr Vana, autor replike.

Nedugo nakon pada komunizma 1989., katolici i grupa istoričara osnovala je "Savez za obnovu Marijanskog spomenika". Vana je izabran za autora i proveo je dve naredne decenije radeći na projektu.

Pročitajte još:

Na izvornom spomeniku visokom 15 metara, podignutom 1650., stajala je pozlaćena Devica Marija baroknog skulptora Jana Bendla. Bio je to spomenik u čast praškim braniteljima protiv nadiruće protestanstke švedske vojske na kraju Tridesetogodišnjeg rata (1618.-1648.).

No, u očima običnih Čeha taj je spomenik bio simbol nasilne habsburške rekatolizacije zemlje koja se ponosila verskim reformatorom Janom Husom, spaljenim kao jeretikom 1415.

Prag

Profimedia.rs

Prag, Foto: Profimedia.rs

Trećeg novembra 1918., samo nekoliko dana nakon što je Čehoslovačka stekla nezavisnost od umiruće Austro-Ugarske, svetina predvođena anarhistom Frantom Sauerom srušila je spomenik uzvikujući "Dalje od Beča, dalje od Rima".

Mnogi Česi tada su okrenuli leđa Katoličkoj crkvi, a još više ih je to učinilo tokom komunističkog režima od 1948. do 1989.

Vernici su sada u Češkoj manjina. Od 10,6 milona stanovnika, 8,6 miliona njih se izjašnjava kao ateisti ili se na popisima stanovništva ne žele izjasniti o veri, prenosi Jutarnji list.

Prag

Profimedia.rs

Prag, Foto: Profimedia.rs

- Taj spomenik je bio simbol verske netolerancije - kazao je jedan od protivnika projekta Jan Vano.

Drugi, Zdenek Zacpal, kaže da je spomenik "ciničan" jer je bio podignut nedaleko od mesta gde je pogubljeno 27 protestanata u junu 1621. godine.

Obnova spomenika trenutno je zapela u birokratskim zavrzlamama. Iako aktivisti imaju građevinsku dozvolu koja ističe u julu, gradske vlasti kažu da nemaju lokacijsku. Vana kaže da se s njima u gradskom veću prepiru i ne znaju kome bi se pre obratili.

Devica Marija

Profimedia

Devica Marija, Foto: Profimedia

Oni su nekoliko puta pokušali podići ploče kojima je popločen trg i početi gradnju, ali su ih u tome sprečili komunalni redari čiji je kombi sada neprestano parkiran uz nesuđeno gradilište.

- Nedostaje nam samo jedan komad papira. Nadam se da ćemo ga uskoro imati i da će radovi početi - kazao je Vana.

U međuvremenu, do konačne odluke, Vanina 60 tona teška skulptura čeka u delovima na brodu usidrenom na Vltavi pokraj centra grada.

BONUS VIDEO: Francuska povlači priznanje Kosova?