SRBI DOBILI NOVO SUNCE I CELU PLANETU! Na nebu od danas sijaju Morava i Vlasina!

Novootkrivena zvezda WASP-60 zvanično je danas nazvana Morava, a njena planeta WASP-60b Vlasina, na globalnom događaju u Parizu povodom jubileja Međunarodne astronomske unije (MAU), koja obeležava 100 godina od osnivanja.

Svemir
Svemir, Foto: Printscreen/Youtube

Sve zemlje članice MAU su imale jedinstvenu priliku da kumuju imenu jednoj od novootkrivenih planeta izvan Sunčevog sistema.

Imenovanje egzoplanete i njene matične zvezde vršilo se u okviru konkursa "Imenuj egzosvetove", koji je bio sproveden tokom 2019. godine.

Srbija je dobila zadatak da predloži i izglasa novo ime za zvezdu WASP-60 i njenu planetu WASP-60b, navodi se u saopštenju Društva astronoma Srbije i Međunarodne astronomske unije.

Planetski sistem WASP-60 je otkriven 2012. godine i nalazi se u pravcu sazvežđa Pegaz a udaljen je 1.304 svetlosne godine od Zemlje.

Zvezda Morava je žuta zvezda nalik Suncu, dok je njen pratilac Vlasina gasovita planeta nalik Jupiteru, ali sa upola manjom masom. Za razliku od Jupitera, Vlasina se okreće oko svoje matične zvezde na oko 100 puta manjem rastojanju, te dok Jupiteru treba skoro 12 godina da obiđe jedan krug oko Sunca, Vlasina napravi krug oko Morave za nešto više od četiri zemaljska dana.

svemir, Foto: Printscreen: Youtube

Nacionalna komisija za imenovanje egzoplaneta je konkurs za imenovanje planetarnog sistema WASP-60 otvorila u maju 2019. godine.

Konkurs je bio otvoren za sve škole, astronomska udruženja i stručne institucije širom Srbije, koji su do 1. juna ove godine imali priliku da dostave svoje predloge za ime zvezde i planete, shodno pravilima koje je propisala MAU.

Sve pristigle predloge komisija je proverila, te su oni koji su bili u skladu sa propisanim pravilima ušli u glasanje koje se u Srbiji vršilo u Noći istraživača održanoj 27. septembra 2019. godine.

Imena koja su dobila najviše glasova bila su Vlasina i Morava, a predložilo ih je Astronomsko društvo Novi Sad. Ova imena inspirisana su jednim od najvećih rečnih sistema u Srbiji, Velikom Moravom, koja nastaje spajanjem Zapadne i Južne Morave, i Vlasinom, kao jednom od najvećih pritoka Južne Morave, a koja celom svojom dužinom protiče kroz Srbiju.

Međunarodna astronomska unija okuplja više od 10.000 profesionalnih astronoma iz više od 90 zemalja. Njena misija je da uspostavlja i koordiniše međunarodnom saradnjom u astronomiji, promoviše i štiti astronomiju kao nauku u svim aspektima. MAU je i međunarodno prepoznata organizacija nadležna za dodelu naziva nebeskim telima ili karakterističnim oblicima reljefa na njihovoj površini.

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi