Na listi najpametnijih nacija na svetu nema Srbije, ali su naše komšije visoko kotirane!

Kompanija "Vouchercloud" objavila je listu 25 najpametnijih nacija u svetu. Broj jedan je Japan, a na listi dominiraju evropske nacije. Na našu žalost, Srbija se ne nalazi na ovoj listi.

Evropa
Evropa, Foto: Youtube printscreen

Prilikom određivanja najpametnijih u obzir su uzeti broj dobijenih Nobelovih nagrada, koeficijent inteligencije i rezultati testiranja školaraca, a studija je sprovedena na osnovu podataka sa sajta Vorld atlas, koji se bavi istraživanjem podataka vezano za sve sfere interesovanja nacija širom planete.

Da li su Srbi pametniji od Amerikanaca?

Ukupan broj glasova: 1097

 • Da: 75% (823)
 • Ne: 25% (274)

Na listi se nalazi čak 15 zemalja Evrope, a nakon Japana slede Švajcarska, Kina, Sjedinjene Američke Države, Holandija, Rusija, Belgija, Velika Britanija, Kanada, Južna Koreja, Hong Kong, Nemačka, Tajvan, Austrija, Finska, Mađarska, Danska, Australija, Norveška, Švedska, Poljska, Izrael, Češka, Francuska i Singapur.

Najviše dobitnika Nobelove nagrade dolazi iz SAD, čak njih 368, a potom idu Velika Britanija sa 132 i Nemačka sa 107.

Što se tiče koficijenta inteligencije, prva tri mesta zauzimaju azijske zemlje: Singapur je sa 107,1, Kina sa 105,8 i Hong Kong sa 105,7.

Kada se radi o uspehu školaraca, i tu su primat uzeli mališani iz Azije. Naime, prema stopi uspeha na osnovu rezultata sa testova, na prvom mestu se nalazi Singapur sa 71,37 odsto, pa Južna Koreja sa 66,85 i Hong Kong sa 66,66 odsto.

Nažalost, naša zemlja se ne nalazi u vrhu nijedne od tabela, a čast nam u neku ruku brane komšije Mađari.

Povezane vesti

 • Korisnik: Deki
  14/11/2020 - 10:05
  Sve smo izmislili,sada neka pametuju
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi