Američka vojska
Shutterstock
Američka vojska

Shutterstock

Američka vojska, Foto: Shutterstock

"Operacija Overlord" ili "Dan D" je najveća vojna operacija u istoriji rata. Na današnji dan, 6. juna 1944. godine, američke, britanske, kanadske i francuske trupe napale su nemačke snage na obalama severne Francuske 6. juna 1944. Operacija je označila početak oslobađanja severo-zapadne Evrope od nacističke okupacije. Dan D obuhvata gotovo istovremeno iskrcavanje desetina hiljada vojnika na pet različitih plaža u Normandiji.

Posle više od godinu dana priprema, Dan D je trebalo da počne 5. juna, jer je procenjeno da je tad najveća verovatnoća da se poklope mirno more, pun mesec i nizak nivo vode u zoru. Ipak, oluja je operaciju odložila za 24 časa - za 6. jun. Dan D je vojni termin za prvi dan operacije. Vazdušno-desantne jedinice spustile su se iza leđa neprijateljskih linija u ranim časovima tog dana, dok je hiljade brodova prilazilo obali Normandije - kako bi izveli glavni napad. Iako su očekivali invaziju, nemački generali su verovali da je prvobitni napad samo diverzija.

Plan obmane koji je primenjen nedeljama pre napada, naveo je Nemce da pomisle da će glavna invazija biti „dublje" na obali. Taj faktor iznenađenja pomogao je britanskim jedinicama da naprave uporište na plaži kodnog naziva Gold. Zatim su se kanadske snage iskrcale na drugoj plaži - Džuno, a Britanci na Sord.

Američki vojnici uspeli su da se domognu najzapadnije plažu - Juta, bez velikih gubitaka. Međutim, na obližnjoj Omaha plaži, američke trupe pretrpele su velike gubitke. Prepreke na moru i bombardovanje Nemaca nisu urodili plodom i Amerikanci su uspeli da slome otpor nacističkih trupa. Ubrzo posle ponoći, tri britanske i američke vazduhoplovne divizije, koje su brojile više od 23.000 vojnika, sletele su kako bi s boka zaštitile obale.

Hiljade brodova i plovnih objekata skupilo se na određenom mestu u kanalu Lamanš - svi oni nosili su šifrovano ime Pikadili cirkus. U 06:30 ujutro prvih pet jurišnih odreda stiglo je do obala, a „pokrivala" ih je topovska vatra sa brodova. Tokom dana trupe su sletele na plaže. Do ponoći, Saveznici su napravili mostobrane i potisnuli Nemce sa Golda, Džuna, Sorda i Jute. Skoro 7.000 brodova i desantnih čamaca bilo je uključeno u operaciju. U iskrcavanju je učestvovalo ukupno 156.000 ljudi i 10.000 vozila. To verovatno ne bi bilo moguće da nije bilo snažne podrške iz vazduha i sa mora, gde su savezničke snage bile mnogo moćnije od nemačkih. Ipak, tog Dana D poginulo je 4.400 vojnika, dok je 9.000 ranjeno ili nestalo. Ukupni gubici na strani Nemaca nisu poznati, ali se procenjuju između četiri i devet hiljada ljudi. Na hiljade francuskih civila nastradalo je tada u savezničkom bombardovanju.

Na Dan D savezničke snage su stvorile uporište na francuskoj obali, ali je i dalje postojala mogućnost da ih Nemci potisnu ka moru. Trebalo je da sačuvaju položaje i izgrade utvrđenja brže nego što nemački vojnici uspeju da povrate izgubljeno. Napredovanje kroz uske uličice i dobro branjene gradove Normandije teklo je sporo. Na kraju, Saveznici su uspeli da nanesu poraz neprijatelju i uz značajnu podršku vazdušnih snaga savladaju jak otpor Nemaca. Cena je bila visoka. Do oslobođenja Pariza - u avgustu 1944. godine, oko deset odsto vojnika, koji su se iskrcali u Normandiji, poginulo je, nestalo ili su bili ranjeni.