Ova tri muslimanska imena Srbi masovno daju svojoj deci, mislili su da su stara srpska, a istina je zapravo drugačija

Trendovi se stalno menjaju, a danas su najpopularnija kratka i neobična imena za devojčice koja imaju što neobičnija značenja

Narodna nošnja, Srbi, momak i devojka
Narodna nošnja, Srbi, momak i devojka, Foto: Shutterstock

Odabir predstavlja zabavan deo pripreme pre dolaska bebe na svet, a mnogi roditelji imaju i odgovornost prema ovom zadatku znajući da će ime pratiti dete kroz život i u isto vreme izdvajati ga od drugih.

Pored pojedinih roditelja koja radije biraju klasična i starinska imena, koja ostaju za sva vremena, u Srbiji sve češće deca dobijaju imena arapskog porekla.

ANKETA: Da li vam se dopadaju ova popularna imena?

Ukupan broj glasova: 649

 • DA: 37% (241)
 • NE: 63% (408)

U nastavku vam otkrivamo tri najpopularnija muslimanska imena koja se najčešće daju ženskoj deci u Srbiji, kao i njihova prelepa značenja:

1. Sara

Ime je izvedeno od reči sarai, a znači kneginjа, vladarica, žena visokog ranga. Na arapskom ime Sara znači “ona koja donosi sreću gledaocima, vesela”. Ono je u raznim varijantama veoma popularno kako kod hrišćana tako i kod muslimana. U BiH, Hrvatskoj i Srbiji ime Sara je u poslednjih nekoliko godina bilo među 10 najpopularnijih imena koje je davano devojčicama.

Mnogi su imali bake Sare i po njima daju ime svojim ćerkama, možda i ne znajući koliko je drevno ime i kako ima divno značenje.

2. Ema

Ema je skraćena varijanta više imena, pa samim tim ima i više značenja. U Srbiji je to skraćena varijanta od Emilijа, a kod muslimana od Emina, Emira. Izvedeno je od njemačke reči ermen – što znači cijeli i univerzalan. Ovo ime je zaista prelijepo za dijete.

3. Hana

Ime Hana je arapskog porekla i ima značenje razumevanje, iskusna pametna žena. Postoji i priča da je ime nastalo od imena biljke kane (hannan) što znači “MIL0ST”. Ovo ime se u raznim oblicima može naći u mnogim jezicima, a najzastepljenije forme u Evropi su Hana, Hanna, Hannah. Ime Hanna (Hannah) je u prvoj polovini 20. veka je bilo umereno popularno ime u Češkoj i zemljama severne i centralne Evrope, a posebni u Nemačkoj.

Povezane vesti

 • Korisnik: Cvijan
  15/09/2020 - 17:44
  Avramova žena zvala se Sara, što će reći da je ime korišćeno kod Jevreja hiljadama godina pre nastanka islama.
 • Korisnik: Goksy24
  15/09/2020 - 17:19
  Koliko je meni poznato, imena Hana i Sara su nejčešća kod jevreja. Za Emu nisam siguran. Nisam nikad čuo za neku muslimanku Saru ili Hanu.
 • Korisnik: Petar
  15/09/2020 - 13:09
  Hana, je staro hebrejsko ime, i čita se bez prvog slova. Hristova baka se zvala Hana (jevrejka) sv. Ana. Rusi potom usvajaju ime Ana koje nastaje od Hane. U Japanu je takođe popularno ime Hana i znači cvet. Ime Hana je starije od poznatih religija hrišćanstva i islama. U staroj Persiji (iranu) je tako bilo popularno i znači milost.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi