BEĆARSKI ZAKON Muškarci u Srbiji koji nisu hteli da se žene morali su da plate ogroman porez

U donošenju Bećarskog zakona Miloš Obrenović vodio se logikom "ako nema naroda, nema ni nad kime da se vlada". Mere koje je uveo ocenjuju se danas kao drastične, a evo o čemu je zapravo bilo reč.

Miloš Obrenović
Miloš Obrenović, Foto: Promo

Srbija je, verovali ili ne, pre 180 godina, za vreme kneza Miloša Obrenovića imala zakon koji je muškarcima koji su bežali od braka udarao propisno po džepu zbog načina na koji su živeli.

Da li mislite da bi trebalo vratiti ovaj zakon u upotrebu?

Ukupan broj glasova: 126

 • Da, to bi bilo korisno: 75% (94)
 • Ne, to ogranicava slobodu pojedinca: 25% (32)

Bećarski zakon koji je važio od prvog januara 1840. do 1864. predstavljao je zapravo poreski danak za sve neoženjene muškarce bez nekretnina pa su tako namet plaćali "neoženjeni ljudi, koji niti kuća, niti baština svoijh imaju, nego, služeći drugog, sebi godišnje što privrede".

Kako bi se povećao natalitet i brojčana vrednost Srbalja, valjalo je udariti po neženjama i vagabundima, odnosno muškarcima koji su od braka i porodice bežali "ko đavo od krsta", bili "bez samostalnih poslova" i "jurili sojke" po Beogradu. Da bi nastavili sa ovakvim životom, morali su da plate pozamašan danak od 1406 groša godišnje, što je za to doba bila poprilično visoka svota novca.

Venčanje Mlada Nevesta Mladoženja Brak
Venčanje, Foto: Shutterstock

Međutim, u prvoj godini njegove primene plaćale su ga 2.764 neženje iz Beograda koji je u to doba imao 69.000 stanovnika. Draže im je bilo da daju pozamašnu svotu novca nego da uđu u brak.

Miloš Obrenović je dosledno dve i po decenije sprovodio Bećarski zakon. 

Povezane vesti

 • Korisnik: jamespop
  28/09/2020 - 12:11
  ovo postoji trenutno i u nekim razvijenim evropskim zemljama, kad se ožene,udaju onda im država vrati novac i eto podsticaja za početak, koliko smo mi nekad bili ispred svog vremena
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi