Zgrada
screenshoot
Zgrada, Foto: screenshoot

Lai (37) je zbog saobraćajne nesreće pre deset godina ostao paralizovan do pojasa, prenosi "RTS".

Deset sati mu je trebalo da dostigne visinu malo veću od 250 metara, ali nije uspeo da dođe do samog vrha 300 metara visoke kule "Nina" na poluostrvu Kovlun.

- Bio sam prilično uplašen. Dok sam se penjao uz planine, tada sam mogao da se oslanjam na kamenje i koristim šupljine, ali ovo sa kulom, dalo je prostora da se samo mogu osloniti na uže o koje visim - rekao je Lai.

Zahvaljujući ovoj inicijativi, prikupljeno je nešto više od 670.000 dolara.

Lai je inače pre 2011. godine, četiri puta proglašavan za prvaka Azije u kategotiji penjanja po steni i u jednom trenutku je zauzeo osmo mesto na svetu. Nakon nesreće, nastavio je da se penje pričvrstivši svoja invalidska kolica na sistem sa remenjem. Pre pet godina popeo se na 495 metara visoku planinu Lajon rok.

- Osim što sam samo živeo, pitao sam se šta me pokreće? Tako sam počeo da jurim za tim, znajući da postoji mogućnost da se popnem na planine, čak i u invalidskim kolicima. Na neki način sam zaboravio da sam osoba sa invaliditetom, još uvek sam mogao da sanjam i još uvek mogu da radim ono što volim - rekao je Lai.

Iako nije stigao na vrh nebodera, zbog bezbednosnih razloga, Lai se nadao da će poslati pravu poruku.

- Neki ljudi ne razumeju poteškoće osoba sa invaliditetom, neki misle da smo uvek slabi, da treba nam pomoć i sažaljenje ljudi. Ali, želim da kažem svima - ne mora da bude tako. Osoba sa invaliditetom može takođe da stvori priliku, nadu, svetlo, i na nju se ne mora gledati kao na slabu osobu - zaključio je hrabri Lai.

BONUS VIDEO:

.