PONOS BEOGRADSKOG ZOO VRTA Muja - najstariji aligator na svetu (FOTO)

U Zoološkom vrtu u Beogradu nalazi se Muja, u svetu najstariji američki aligator u zatočeništvu, javlja danas AP.

Aligator Mujo
Aligator Muja, Foto: M. Mitrović

Aleksandar Rakočević koji brine o Muji, rekao je da i informacije iz ostalih zooloških vrtova i grupa za zaštitu prava životinja potvrđuju da je taj aligator najstariji te vrste.

Star oko 80 godina, Muja je u Srbiju stigao iz Nemačke 1937. godine, godinu dana nakon što je Zoološki vrt otvoren. U međuvremenu, Muja je postao jedan od simbola beogradskog zoo vrta i jedna od omiljenih životinja.

Aligator Mujo
Foto: M. Mitrović

Taj najstariji aligator je preživeo Drugi svetski rat, tri bombardovanja Beograda i rat devedesetih godina, a ujedno je i jedna od malobrojnih životinja u vrtu koje su preživele bombardovanja Beograda 1941. i 1944. godine.

"Mi svi cenimo Muju i njegove godine", navedeno je na tabli pored Mujinog jezera u vrtu i dodato da i posetioci treba to da čine. Mediji su preneli da je Muja postao najstariji aligator u 2007. godini, kada je drugi američki aligator, Kabulitis, umro u zoološkom vrtu u Rigi sa 75 godina. Zasad, Mujino zdravlje je odlično, on vreme uglavnom provodi u svom jezeru, a ponekada poskoči kako bi dohvatio hranu koju mu čuvari donose. U 2012. godini, Muji je amputirano stopalo zbog gangrene.

Aligator Mujo
Foto: M. Mitrović

"Muja je legenda, ne samo u našem vrtu, već i u čitavom Beogradu. Njega svi znaju", rekao je Rakočević.

 • Korisnik: 2KD
  05/08/2016 - 21:28
  Vidi se kako posle Vukove smrti se beograd odnosi prema vrtu ...Pocele su zvotinje da im propadaju zalosno ali istinito.Od vrta dobre nade postao je vrt dobre zarade i nista vise.Politika kao i uvek
  • gajo @2KD
   06/08/2016 - 00:46
   hm mutnje radnje su bile bacene pod tepih zahvaljujuci vlastima jer to je bio u to vreme privatni zoo vrt gazde Vuka Bojovica.Nema donacije jer sinovi su pomagali tati a secate se one afere sa bengalskim tigrovima tacnije sverc skupih tigrova.
 • Korisnik: kurak r.
  05/08/2016 - 21:22
  Pa neka cinici kazu da mi ne mislimo dobro muslimanima.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi