Aligator Mujo
M. Mitrović
Aligator Mujo

M. Mitrović

Aligator Muja, Foto: M. Mitrović

Aleksandar Rakočević koji brine o Muji, rekao je da i informacije iz ostalih zooloških vrtova i grupa za zaštitu prava životinja potvrđuju da je taj aligator najstariji te vrste.

Star oko 80 godina, Muja je u Srbiju stigao iz Nemačke 1937. godine, godinu dana nakon što je Zoološki vrt otvoren. U međuvremenu, Muja je postao jedan od simbola beogradskog zoo vrta i jedna od omiljenih životinja.

Aligator Mujo

M. Mitrović

Foto: M. Mitrović

Taj najstariji aligator je preživeo Drugi svetski rat, tri bombardovanja Beograda i rat devedesetih godina, a ujedno je i jedna od malobrojnih životinja u vrtu koje su preživele bombardovanja Beograda 1941. i 1944. godine.

"Mi svi cenimo Muju i njegove godine", navedeno je na tabli pored Mujinog jezera u vrtu i dodato da i posetioci treba to da čine. Mediji su preneli da je Muja postao najstariji aligator u 2007. godini, kada je drugi američki aligator, Kabulitis, umro u zoološkom vrtu u Rigi sa 75 godina. Zasad, Mujino zdravlje je odlično, on vreme uglavnom provodi u svom jezeru, a ponekada poskoči kako bi dohvatio hranu koju mu čuvari donose. U 2012. godini, Muji je amputirano stopalo zbog gangrene.

Aligator Mujo

M. Mitrović

Foto: M. Mitrović

"Muja je legenda, ne samo u našem vrtu, već i u čitavom Beogradu. Njega svi znaju", rekao je Rakočević.

Komentari (3)

kurak r.

05.08.2016 21:22

Pa neka cinici kazu da mi ne mislimo dobro muslimanima.

2KD

05.08.2016 21:28

Vidi se kako posle Vukove smrti se beograd odnosi prema vrtu ...Pocele su zvotinje da im propadaju zalosno ali istinito.Od vrta dobre nade postao je vrt dobre zarade i nista vise.Politika kao i uvek

gajo

06.08.2016 00:46

@2KD - hm mutnje radnje su bile bacene pod tepih zahvaljujuci vlastima jer to je bio u to vreme privatni zoo vrt gazde Vuka Bojovica.Nema donacije jer sinovi su pomagali tati a secate se one afere sa bengalskim tigrovima tacnije sverc skupih tigrova.